Sakarya'da 26 yaşındaki makine mühendisi tarafından kurulan fabrikada, çiğ sütün halka kaliteli şekilde ulaştırılması amacıyla üretilen yerli süt otomatları Romanya ve Suudi Arabistan'a ihraç ediliyor.
Genç girişimci İlker Çatalbaş tarafından çiğ sütün hijyenik olmayan koşullarda satışının önüne geçilmesi amacıyla üretilen yerli süt otomatlarının 300 litrelik tankı bulunuyor. Tankın içindeki aparatlarla sürekli karıştırılan çiğ süt, 4 derecenin altında 3 gün tazeliğini koruyabiliyor. Kredi kartı, nakit ve sosyal kartların kullanılabildiği makinenin dolum haznesi her süt satışının ardından otomatik temizleniyor.
Bursa'da düzenlenen 15. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı'na katılan firma sahibi Çatalbaş, yaptığı açıklamada, yüzde 100 yerli süt soğutma tankı ve süt otomatını geçen yıl ürettiklerini söyledi.
Çatalbaş, makineye ilginin her geçen gün arttığını belirterek, "Önümüzdeki süreçte insanlar bu makineyi daha iyi anlayacak. Süt ticareti yapmak isteyen girişimcilerin yanı sıra belediyeler bu makineden faydalanabilir." dedi.
Bu sistemin Avrupa'da yaygın olduğunu dile getiren Çatalbaş, şunları kaydetti:
"Sektördeki en iyi firmanın yıllık üretimi 400 adet. Biz ilk yıl için 100 üretim planladık. Bu doğrultuda hedefimize ilerliyoruz. Halkımız bilinçlendikçe satış adedi aratacak. Amacımız sadece makine üretmek değil, sütün kaliteli şekilde halka ulaştırılmasıdır. Ürettiğimiz bu otomat sayesinde Türkiye'ye yurt dışından makine ithal edilmesinin önüne geçtiğimizi düşünüyorum. Ayrıca Romanya ve Suudi Arabistan'a ihracatmız yeni başladı. 40 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştiridik. Önümüzdeki yıl, daha fazla ülkeye toplam 500 bin dolarlık ihracat hedefliyoruz. Şimdilik yurt dışına 4 adet göndermiş olduk."