|

Para yoksa barter

Türkiye para sıkıntısı yaşayan Afrika ülkeleriyle barter ticaret (takas) yapmayı planlıyor. 15 Batı Afrika ülkesinin ekonomik topluluğu olan ECOWAS ile Türkiye arasında düzenlenen İş Forumu’nda konuşan Bakan Zeybekci, Afrika ülkeleri ile serbest ticaret anlaşmasını da önerdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/02/2018 пятница
Güncelleme: 00:35 - 23/02/2018 пятница
Yeni Şafak
Türkiye, Afrika ülkeleri ile takas ticareti yapacak
Türkiye, Afrika ülkeleri ile takas ticareti yapacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın stratejik Afrika gezisi öncesi İstanbul’da Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde Türkiye-ECOWAS (Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu) Ekonomi ve İş Forumu düzenlendi. Foruma katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) arasında serbest ticaret anlaşması yapılmasını önerdi. Zirvenin ardından imzalanan yapılan açıklamada Türkiye'nin serbest ticaret anlaşması görüşmelerine başlanması için hazır olduğu belirtildi.

TÜRKİYE SİZE KÖPRÜ OLUR

Afrika ülkelerine Avrupa Birliği örneği veren Zeybekci, AB üyesi 20 ülkenin ticaret hacmindeki kendi aralarındaki oranın yüzde 70’lere ulaştığına dikkat çekti. Zeybekci, ECOWAS’ta ise bu oranın sadece yüzde 7 olduğunu ifade etti. Türkiye’nin ECOWAS ülkeleri arasındaki düşük ticaret oranın artmasında anahtar rol üstlenebileceğini kaydeden Zeybekci, Türkiye’nin serbest ticaret anlaşma yapılmasının bu anlamda önemine vurgu yaptı. Zeybekci, “Biz köprü oluruz. Bunu yaparız, Türkiye bunu formüle edebilir” dedi.

BATI AFRİKA ÜLKELERİYLE 10 MİLYAR DOLAR TİCARET HEDEFİ

Türkiye Afrika ticaret hacmine ilişkin bilgiler paylaşan Zeybekci, ECOWAS ülkeleri ile ticaret hacmin yetersiz olduğunu söyledi. Uzun vadede bu rakamı 10 milyar dolara çıkartmak istediklerini belirten Zeybekci, daha çok üretim yapmak hedefinde olduklarını söyledi. Türk yatırımlarının Afrika’da 65 milyar dolara ulaştığını söyleyen Zeybekci, Kara Kıta’da en fazla istihdamı sağlayan firmanın da bir Türk şirketi olduğunu hatırlattı. Zeybekci, Türkiye’nin Afrika açılımında 15 yılda dış ticaret hacmini 2-2.3 milyar dolardan 25 milyar dolara çıkarttığın kaydetti.

  • PARA YOKSA BARTER VAR
  • Ticaret yatırım ve ekonomik ilişiklerde yaşanabilecek para sıkıntısı noktasında Zeybekci Afrikalı yetkililere ‘Barter (ürün takası) önerinde de bulundu. Zeybekci, şunları kaydetti: “Aramızda ticareti arttırmak için ‘İlk başta paraya ve finans ihtiyacımız var’ diye bir zorunluluk yok. Barter diye bir şey var, bunu geliştirebiliriz. Türk Eximbank’ı devreye sokabiliriz. ECOWAS Yatırım Bankası’nı da devreye sokabiliriz. Birçok alanda, başka ülkelerle de finans kurumlarını devreye sokabiliriz. Almış olduğumuz ürünlerin önce değerleriyle ilgili barter dediğimiz sistemi devreye sokabiliriz. Bunu özellikle ve özellikle Türk iş dünyasına söylüyorum. Altyapıyla ilgili oralarda proje yapacak olan Türk müteahhitleri ve şirketlere söylüyorum.”
'Türkiye’deki potansiyelin farkındayız'

Türkiye ile ECOWAS arasında forumda imzalanan ticaret ve yatırım anlaşmasının ilişkilerin güçlenmesine katkı yapacağını belirten ECOWAS Sanayi ve Özel Sektörü Geliştirme Komiseri Kalilou Traore ise Türkiye ile olan iş birliğinin bölgenin kalkınması için önemli olduğunu vurgulayarak, ECOWAS bölgesinde iş insanları için demir yolu, kara yolu, hastane, enerji ve tarımda büyük yatırım fırsatları bulunduğunu kaydetti. Traore, Türk şirketleriyle ticaret alanında iş birliği için anlaşmaların yapılması gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin potansiyelinin farkındayız. Afrika kıtasında Türk şirketlerinin gerçekleştirdiği projelerin kalitesi bize her şeyi gösteriyor” dedi. İstanbul’da düzenlenen bu forumun önemli bir iş fırsatı yarattığını ifade eden Traore, ECOWAS olarak Türk şirketlerine ticari, siyasi ve hukuki alanda destekler sunacaklarını bildirdi. Traero; ECOWAS’ın 1975’te halkın refahını artırmak, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve kalkınma sağlamak için kurulduğunu hatırlattı.


STA sürecini hızlandıralım

Türkiye’nin tecrübesine ve ticaret ile işbirliğindeki karşılıklı menfaat anlayışına dikkat çeken DEİK Başkanı Nail Olpak şunları kaydetti: Türkiye’nin kendi tarihi tecrübesini, toplumsal, siyasal ve kültürel birikimini, sahip olduğu kaynak ve ekonomik imkanları, Afrikalı dostlarıyla ve yönetimleri ile paylaşmaya devam ediyor ve edecektir de... Ortaklık politikamızın temeli bu anlayışın etrafında şekillenmektedir. Ülkelerimiz arasında karşılıklı yatırımların ve ticaretin finansmanı imkanlarının masaya yatırılması, ECOWAS ile imzalanması beklenen STA sürecinin hızlandırılması, ECOWAS ülkeleri içerisinde iş ortağı olarak Türk iş insanlarımızın öncelikli tercih sebebi olması, bu forum çerçevesinde temel hedeflerimiz arasında yer alıyor.”

ECOWAS’IN 15 ÜLKESİ İSTANBUL'DA

Kısa adı ECOWAS olan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu, 15 Batı Afrika ülkesinden oluşuyor. Merkezi Nijerya’da bulunan topluluğun temeli 28 Mayıs 1975 tarihinde imzalanan Lagos Antlaşması’yla atıldı. Misyonu bölgede ekonomik entegrasyonu teşvik etmek olan ECEWAS’ın üye ülkeleri şunlar: Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Togo ve Yeşil Burun Adaları.

#Ekonomi
#Afrika
#Takas
6 лет назад