Onlarca yıl sürebilecek yeni teknolojilere uyum süreci, pandemi dolayısıyla neredeyse aylara sığdı.
Koronavirüs pandemisinde 1 yıl geride kalırken, bu sürede sektörel olarak en çok kazananlar arasında teknoloji şirketleri yer aldı. Teknoloji şirketlerinin ciroları tavan yaparken, evden çalışmada online toplantılar hayatımıza girdi. KOBİ’ler başta olmak üzere küçük esnaf mobil satışlarla tanışırken, e-ticaret yüzde 25 büyüdü.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinde ilk vakanın 11 Mart’ta görülmesinin ardından geçen bir yıllık sürenin sektörel olarak kazananları arasında şüphesiz teknoloji açık ara önde olacaktır.
İnsanlık, bazı teknolojik yeniliklere uyum konusunda onlarca yılda alacağı yolu, şu bir senede aldı denilebilir. İlk şoku ve paniği atlatmanın ardından eve kapandığımız günlerde teknoloji adeta yoldaşımız oldu.
Sevdiklerimizle bu sayede haberleşirken, kısıtlama altındaki günler teknolojiyle geçti.
Nokia Deepfield’ın Network Intelligence raporuna göre, 2020 mart ve nisan aylarında şirketler bir yıllık internet trafik artışını sadece birkaç haftada yaşadı
. Yüzde 50’ye varan internet kullanım artışları, 2020 eylül ayında stabil hale gelse de 2019’un aynı dönemine göre hala yüzde 30’luk bir yükselişle yoluna devam ediyor. Tabi internete yöneldiğimiz zamanlar, telekomünikasyon şirketlerinin yıllık cirolarına yansıdı.
Birçok sektör pandemi kaynaklı krize karşı önlemler alırken, irili ufaklı teknoloji firmaları gelir artışlarıyla bu dönemin keyfini çıkarıyordu.
Evde geçirilen zamanda sadece sosyal medya gibi dijital mecralara yönelmedik
. Aynı zamanda evden çalışma ve online toplantılar da hayatımıza girdi. Hizmet sektöründeki birçok şirket, tam kapanma döneminde evden çalışma düzenine geçti.
Yeni modelin faydalarını gören işletmeler süreci hızlandırırken, bazıları bu sistemi kalıcı hale getirmek için çalışmalara başladı.
7 SAAT 57 DAKİKAMIZI İNTERNETTE GEÇİRDİK
We Are Social Digital 2021 raporuna göre son bir yılda kullanıcılarının internette günlük zaman geçirme süresi küresel çapta 11 dakika, ülkemizde ise 28 dakika arttı. Bu konuda dünya ortalaması 6 saat 43 dakikadan, 6 saat 54 dakikaya çıkarken, Türkiye’de rakam 7 saat 29 dakikadan, 7 saat 57 dakikaya ulaştı.
Benzer şekilde, GFK araştırma şirketinin verilerine göre, dünya genelinde bilgi teknolojileri pazarı, 2020’nin üçüncü çeyreğinde, 2019 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 19,4’lük büyüme göstererek, toplamdaki payını yüzde 14,6’ya yükseltti.
E TİCARET YÜZDE 25 BÜYÜDÜ
E-ticaret, 2020 yılının mart ayından itibaren hiç hesapta olmayan bir şekilde, 3-5 yılda yaşayacağı ivmelenmeyi sadece 6 ay içine yaşadı.
Bu durum e-ticaretin dijital dönüşümle birlikte daha da artacağını gösteriyor. 2020 yılında Avrupa’da ilk kez online alışveriş yapanların oranı yüzde 13, Türkiye’de ise yüzde 25 oranında gerçekleşti. Öte yandan 65 yaş üzeri kesim de internet alışverişiyle yine bu dönemde tanıştı.
McKinsey’in bir araştırmasına göre, 2020 yılında Avrupa’da ilk kez online alışveriş yapanların oranı yüzde 13, Türkiye’de ise yüzde 25 oldu.
Uzaktan eğitim dizüstü bilgisayarı uçurdu
Cep telefonları yüzünden satışları düşen dizüstü bilgisayarlara ilgi, uzaktan eğitim ve evden çalışma modeli ile yeniden arttı.
GFK araştırma şirketinin verilerine göre, 2019’da dizüstü ve masaüstü bilgisayarların cirosu 45 milyar dolar iken, 2020’nin ilk 10 ayında 51 milyar doları buldu. Türkiye’de ise bu dönemde bilgisayar teknolojileri satışı yüzde 107,2 arttı.
Telekom sektöründeki satışlar ise yüzde 12,7yükseldi. Tüketicilerin küçük ev aletlerine talep artışı yüzde 15,1 oldu. Elektronik eşya satışlarında yüzde 10,1 olan bu oran büyük beyaz eşyada yüzde 9,9 olarak gerçekleşti.
Dijital yayınlar pazarı büyüdü
E-ticaretin büyümesi bir nebze de olsa KOBİ’lere derman oldu. Daha önce teknolojiye uzak duran küçük esnaf ve girişimcilerin uyumu hızlanırken, kısıtlamalar nedeniyle faaliyetlerine ara veren firmalar, e-ticarete yöneldi. Pandemi sürecinde işletmelerin pazarlama politikaları mobil ortama kaydı.
Dijital reklam pastası hızla büyürken, artık stratejiler sosyal medya mecralarına göre şekillendi. Netflix gibi dijital yayın kuruluşları gelecekteki medya stratejileri hakkında ipuçları verirken, yeni nesil meslekler daha fazla dile getirilir oldu.
#Pandemi
#Teknoloji
#E-ticaret