|

Otomotive hayati destek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, otomotiv sektörünü de kapsayan KDV ve ÖTV indirimlerini hayati destek olarak yorumlandı. OSD Başkanı Haydar Yenigün, “Alınan bu isabetli kararları otomotiv sektörü için hayati bir destek olarak görüyoruz” dedi.

Şuayip Alabay
04:00 - 2/11/2018 Cuma
Güncelleme: 01:35 - 2/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
ÖTV ve KDV indirimi stokları eritecek.
ÖTV ve KDV indirimi stokları eritecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, otomotiv sektörünü de kapsayan KDV ve ÖTV indirimlerini açıkladı. 1 Kasım-31 Aralık 2018 dönemini kapsayan vergi indirimine göre, motor hacmi 1.6 litre altında ve ÖTV matrahı 70 bin lira altındaki otomobillere uygulanan yüzde 45 oranındaki ÖTV yüzde 30’a ve yine 1.6 litre altındaki motor hacmine sahip ve ÖTV matrahı 70 bin lira ile 120 bin lira aralığında olan otomobillere uygulanan yüzde 50 oranındaki ÖTV yüzde 35’e indirildi. Ticari araçlardan alından KDV oranı ise yüzde 18’den yüzde 1’e düşürüldü.


STOKLAR İÇİN NOKTA ATIŞ

Söz konusu düzenleme, Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından 2018 yılına damgasını vuracak ve otomotiv sanayii ve sektörüne derin bir nefes aldıracak çok pozitif bir gelişme olarak karşılandı. OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, “Alınan bu isabetli kararları otomotiv sektörü için hayati bir destek olarak nitelendiriyoruz” dedi. OSD Başkanı Haydar Yenigün, ister yeni bir otomobil ister yeni bir ticari araç satın almayı düşünenler için harika bir fırsat sunan bu önemli adımın aynı zamanda sektörde oluşan stokları eritmek için çok nokta atışı bir karar olduğunu da vurguladı.


21 BİN LİRAYA KADAR İNDİRİM OLACAK

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu ise, “Binek araçlarda ÖTV uygulamasında 15’er puanlık indirimi mutlulukla karşılıyoruz. 2018 yılı otomotiv sektöründe Pazar hiç beklenmedik bir şekilde ilk 10 ayda yüzde 30 civarında daraldı, oysa yıl başlarken beklentimiz bir önceki yıla yakın rakamlarda 900-950 bin seviyelerinde gerçekleşeceği yönündeydi. Özellikle Eylül ayında daralma yüzde 68’i bulmuştu, Ekim ayında ise daralma yüzde 70’in üstüne çıktı. ÖTV düzenlemesi sonucu ilgili araçlara yaklaşık olarak 10 bin liradan 21 bin 500 liraya kadar indirim yansıyacaktır. ÖTV indirimi ile yıl sonu satış rakamlarında 600-650 bin bandının yakalanmasına vesile olacaktır” şeklinde konuştu.


2 AY ÇOK HAREKETLİ OLACAK

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt da indirimin zor dönemi atlatmak için fırsat olduğunu belirterek, “Kasım ve aralık otomobil piyasasının hareket beklediği bir dönemdi. Bu dönemde bu indirimlerin çok olumlu katkısı olacaktır” diye konuştu.


Nefes aldıracak

Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, otomotiv sektörünün üretim ve ihracat liderliği ile cari açığın düşürülmesine katkıda bulunan Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olduğunu vurguladı. Çağdaş, şunları kaydetti: “Bu indirimle birlikte pazarın canlanması dolayısıyla artacak satışlar, devletin vergi gelirine de katkı sağlayacaktır. Ekonominin yeniden canlanmasına katkıda bulunacak bu indirim, stokların erimesi ile sektöre bir miktar nefes aldıracaktır. Renault olarak liderlik hedefimizi sürdürüyoruz.”

#Otomotiv
#İndirim
#ÖTV
#KDV
5 yıl önce