Türkiye ekonomisine ilişkin hedef ve politikaların yer aldığı Orta Vadeli Program (OVP) bugün açıklanıyor. Hükümetin kamuoyuyla paylaşacağı 3 yıllık yol haritası; para politikası, maliye politikası ve yapısal dönüşümler olmak üzere üç ayaktan oluşacak.
Türkiye’nin 3 yılık ekonomi haritasını içeren Orta Vadeli Program (OVP) açıklanıyor. 2024-2026 dönemi kapsayan OVP’nin ana içeriğinde tüm üretim ve hizmet sektörünü kapsayacak önemli tedbirlerin olması beklenirken, sıkılaştırma politikalarının da devam etmesi öngörülüyor. Enflasyon hedefinin yüksek gösterilmesi planlanan programda enflasyona karşı kalıcı tedbirler de hayata geçirilecek. Ayrıca enflasyonla mücadelenin oluşturabileceği istihdam kaybı ve üretim kaybına karşı da önlemler OVP'de yer alacak.
ÜÇ AYAKTAN OLUŞUYOR
OVP önümüzdeki ay açıklanacak 12’nci 5 yıllık kalkınma planı ile de desteklenecek. Hükümetin 3 yıllık ekonomi programı 3 ayaktan oluşacak. Bunlardan birincisi detaylarını Merkez Bankası’nın oluşturacağı para politikası olacak. İkinci olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı maliye politikaları geliyor. OVP’nin üçüncü ayağını da yapısal dönüşümler oluşturuyor. Rekabet gücünü, verimliliği artırıcı, Türkiye'yi dünyada daha avantajlı konuma getirecek tüm değişim ve dönüşümler ile ekonominin potansiyelini geliştirecek her türlü köklü değişimi kapsayacak. Siyasi anlamda iyi ilişkiler içerisinde olunan ülkelerin ekonomik anlamda kazanımlarına yansımasını sağlayan “Kazan Kazan” sistemi yeni OVP ile birlikte devam edecek. Türkiye’ye yatırımcı çekilip, Türk yatırımcının yurt dışında iş yapması sağlanacak.
VERGİ SİSTEMİNDE KÖKLÜ DEĞİŞİM
Kabinede son şekli verilen OVP’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor. OVP’de büyüme, istihdam ve enflasyona ilişkin planlamalarda en önemli yılın 2026 olacağı öngörülüyor. OVP’de ayrıca, vergi sistemi modernize edilerek güncellenecek ve sadeleştirilecek. Bunun yanı sıra son dönemlerde gündeme gelen gelire göre vergi ödenmesi sisteminin de OVP’de bulunması bekleniyor.