|

Muafiyet petrol ve doğalgaz için

ABD'nin İran'a yönelik yaptırım kararında 8 ülkeye muafiyet uygulayacağının açıklanmasının ardından gözler Türkiye'ye yönelik istisnanın ayrıntılarına çevrildi.

Cahit Saraçoğlu
04:00 - 4/11/2018 Pazar
Güncelleme: 00:54 - 4/11/2018 Pazar
Yeni Şafak
Bakan Pekcan ABD’nin İran yaptırımlarını değerlendirdi.
Bakan Pekcan ABD’nin İran yaptırımlarını değerlendirdi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan İran ve Türkiye dış ticaret hacminin geçen sene 10,6, bu sene ilk 9 ayda 7,4 milyar dolar civarında olduğunu hatırlattı. Pekcan, "İlk gelen habere göre hem petrol ve hem doğalgazı bekliyoruz" dedi. Pekcan, bunun Türkiye'nin bulunduğu coğrafya ile alakalı bölgesel bir sorun olduğunu dile getirerek, "Biz bu coğrafyadayız, Suriye, Irak, İran bizim komşularımız. Biz bu gerçekle yaşamak, ticaretimizi sürdürmek zorundayız” değerlendirmesinde bulundu.


8 ÜLKE KAPSAM DIŞI

Ticaret Bakanı Pekcan bir grup gazeteciyle bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun İran'a yönelik uygulanan yaptırımlardan 8 ülkenin geçici süreyle muaf tutulacağı açıklaması sorusuna Pekcan, şu cevabı verdi: "İran ile geçen seneki dış ticaret hacmimiz 10,6, bu senenin ilk 9 ayı itibariyle 7,4 milyar dolar civarında. Suriye, İran, Irak bizim komşularımız ve ticaretimizi sürdürmek zorundayız. Enerji konusunda da ABD'nin Türkiye'yi muaf tutacağı, çünkü bizim bir anlaşmamız var. Muafiyet olmasa da ödemek zorundayız. Kışın halkımızı da kollamak zorundayız. İlk gelen haberlere göre, muafiyet kapsamında hem petrol ve hem doğalgazı bekliyoruz."

Petrol üreticisi ülkelerin İran yaptırımlarının piyasalardaki etkilerini en aza indirmek için üretim artışına gitmeleri ve bu üretim artışını sürdürmeye kararlı olduklarını vurgulamaları piyasaları düşündürüyor.

  • Enerji fiyatlarını etkiler mi?
  • Önümüzdeki dönemde fiyatların 75-85 dolar seviyelerindeki seyrine devam edeceği belirtiliyor. BP 2017 Dünya Enerji İstatistik Görünümü Raporu’na göre, 33,5 trilyon metreküple 2016’da İran’ın ikinci en önemli dış gelir kaynağı olan doğal gaz ihracatının ise söz konusu yaptırımlardan petrol kadar etkilenmeyeceği öngörülüyor. Enerji Bakanı Fatih Dönmez de Türkiye’nin İran’dan yılda yaklaşık 9,5 milyar metreküp civarında doğal gaz tedarik ettiğini ve bu ticaretin süreceğini belirtmişti
#Petrol
#Doğalgaz
#Ruhsar Pekcan
#İran
5 yıl önce