|

MTV zammı iştah kaçırır

Torba Yasa ile 2018’de yürürlüğe girecek % 40 MTV zammı vatandaşın yanı sıra sektör temsilcilerinin de tepkisini çekti. 1 milyonluk satışa giden Türk otomotiv iç pazarının iştahını kaybedeceğini belirten S&S Motors Genel Müdürü Ferhat Albayrak, “Bu zam 2. el piyasasına kaymalara yol açacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:59 - 2/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
S&S Motors Genel Müdürü Ferhat Albayrak
S&S Motors Genel Müdürü Ferhat Albayrak

Yüzde 40 zam ile tarihinin en yüksek oranına ulaşan MTV düzenlemesine tepki dinmiyor. Torba Yasa ile 2018’de yürürlüğe girecek MTV zammıyla birlikte en düşük vergi diliminde yer alan 1,3 litre motorlar 904 liraya ulaşırken, 4 litre ve üstü motorlarda ise 39 bin lirayı bulacak. Düzenlemeyi yorumlayan S&S Motors Genel Müdürü Ferhat Albayrak, sektörün iştahının kaçacağını söyledi.

İKİNCİ EL ARAÇ
SATIŞINA YARAR

Mevcut düzenlemenin otomotiv sektörünü temsil eden kuruluşlar ile daha fazla istişare edilmesi gerektiğinin altını çizen Albayrak, “Bu şekilde bir düzenlemeyi bir inşaat sektöründe ya da tekstil sektöründe görmemiz sizce mümkün olabilir miydi? Sektörün ‘0 km’ iştahını bu kadar yüksek oranda zamların kaçıracağına şüphe yok, bu da ikinci el piyasasına talebin daha da kaymasına yol açacaktır. S&S Motors gibi işi kurumsal yapan firmalar için bir fırsat olduğunu düşünüyorum, ancak ikinci el sektöründe S&S Motors gibi firmaların azınlıkta olması, satışlarda vergi kaybının daha artmasına yol açmakta” şeklinde konuştu.

EMİSYONA GÖRE
ZAM BEKLENİYORDU

Otomotiv sektörü olarak MTV’yi emisyona göre düzenleneceğini düşündüklerini belirten Ferhat Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü: “Son düzenlemede gene güncel olmayan bir yaklaşım güdülmüş. Araçların değerlerine, yılına ya da motor hacmine göre değil, çevreyi kirletme faktörüne göre MTV’ler, yeni basit anlamıyla yıllık kullanım vergisinin düzenlenmesi çok daha adil olacaktı. Çünkü güncel teknoloji ile üretilen araçların zaten emisyonları düşük çıkıyor, Türkiye’de üretilen/satılan araçların yüzde 96’sı 1.6 litre altı olduğundan emisyonları en düşük seviyede, böylece olası emisyona dayalı bir düzenlemede en alt kategoride kalırdı. 2000 model bir spor otomobilin mevcut düzenleme ile vergisi en düşük dilimlerden birinde kalırken, 2017 model 1.6 litre bir Hatchback’ın vergisi neredeyse bu spor otomobil ile aynı kalıyor. Hangisinin çevreyi daha çok kirlettiğini tartışmamıza gerek yok. Avrupa ve Amerika’da bu düzenlemeler yıllardır yer alıyor. Tek tesellimiz hala elektrik motorlu otomobillerden MTV alınmaması, ancak mevcut düzenleme ile hibrit araçlar da cezalandırılmış oluyor.”

  • Galerici de
    isyan etti
  • Kayseri’de galericilik yapan Ahmet Yurtlu, yapılan zam ile vatandaşların otomobil alırken çekineceğini ifade etti. Yurtlu, zammın vicdanlara sığmadığını kaydetti. Zammın sadece hususi otomobillere getirildiğini belirten Ahmet Yurtlu, “Gelen zammın çok fahiş bir zam olduğunun altını çizmek istiyoruz. Beklenilen rakamların çok üzerinde bir rakamdır. Otomotiv sektöründe yapılan bu zam vicdanlara sığmadı. Alınan kararların öncelikle kamuoyu vicdanında bir karşılığı olması gerekiyor” diye konuştu.
#Ferhat Albayrak
#MTV
6 yıl önce