E-Devlet, soy ağacı ve şehit bilgisi sorgulama hizmetinden sonra yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor. Bugünden başlayarak size miras kalıp kalmadığını e-Devlet üzerinden sorgulayıp, öğrenebileceksiniz. E-Devlet'ten miras sorgulama nedir, e-Devlet'ten miras sorgulama nasıl yapılır? İşte e-Devlet'ten miras sorgulama hizmetiyle ilgili tüm detaylar.
Son dönemde "Soya Ağacı" ve "1853-1928 Dönemine Ait Şehit Bilgisi Sorgulama" hizmeti başlatan e-Devlet uygulaması bu kez de sistem üzerinden "Mirasçılık Belgesi" hizmeti vermeye başlıyor. Bugün verilmeye başlanan hizmet ile ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirildi.
MİRASÇILIK BELGESİ E-DEVLET'TEN
Konuyla ilgili olarak e-Devlet'ten yapılan açıklama şöyle oldu:
"Yargı birimlerinden alınan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talepleri UYAP üzerinden elektronik ortamda 06.03.2015 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır. 16.12.2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda yukarıdaki koşula uyan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” ve Mirasçılık Belgesinin İptali” kararları bu hizmet üzerinden görüntülenebilecektir."
E-DEVLET'TEN MİRAS İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?
E-Devlet üzerinden "Miras sorgulama", "Mirasçılık Belgesi Verilmesi", "Veraset ilamı" işlemlerini yapabilmek için bir e-Devlet şifresine ihtiyacınız var. Şifrenizi PTT şubelerinden alabilirsiniz. Şifreniz olduktan sonra bilgisayarınızdan ya da cep telefonunuzdan TC Kimlik Numaranız ve e-Devlet şifrenizi girdikten sonra karşınıza çıkan arama sayfasına "Miras", "Veraset" yazdığınızda miras sorgulama işlemlerinize başlayabilirsiniz.
MİRASÇILIK BELGESİ NEDİR?
MİRASÇILIK BELGESİ BAŞKA NASIL ALINIR?
Veraset ilamının ne şekilde ve kimler tarafından düzenleneceği 4721 Sayılı Medeni Kanun’un 598. Maddesinde belirtilmiştir. 2011 yılının mart ayından önce veraset ilamını sadece Sulh Hukuk Mahkemeleri düzenlemekteydi. Ancak bu tarihte yapılan kanun değişikliğinden sonra artık noterlerde veraset ilamı düzenlemeye yetkili kurumlar olarak gösterilmiştir. Veraset ilamı çıkarmak isteyen mirasçılara sulh hukuk mahkemelerine ya da noterlere başvurarak kısa sürede bu evrakı temin edebilirler.
TÜRK VATANDAŞI OLMAYANA NOTER MİRASÇILIK BELGESİ VERMEZ
Mirasçılık belgesinin tanımını yaparsak mirasçılara sulh hukuk mahkemeleri veya noterler tarafından verilen mirasçı olduklarını gösterir belgeye denir. Veraset ilamı için mirasçı bizzat veya avukatı vasıtasıyla başvuru yapabilir. Kanun burada noterler ve mahkemeler arasında bir ayrım yapmamıştır. Kişi her iki kurumdan birine başvuru yapabilir. Ancak pratikte ortaya çıkmış ufak bir iş bölümü mevcuttur. Buna göre mirasçılar arasında yabancılık unsuru var ise yani mirasçılar arasında TC vatandaşı olmayan kimse mevcut ise burada noterler veraset ilamı vermemektedir. Bu durumda mirasçıların doğrudan sulh hukuk mahkemesine başvurmaları daha doğru ve sağlıklı olur.