Mesai varsa ödeme de var

Yeni Şafak
07:5916/09/2017, Cumartesi
G: 16/09/2017, Cumartesi
Diğer
OECD verilerine göre, Türkiye'de çalışanların yüzde 44'e yakını haftada 50 saatten fazla çalışıyor.
OECD verilerine göre, Türkiye'de çalışanların yüzde 44'e yakını haftada 50 saatten fazla çalışıyor.

Türkiye'de çalışanlar genel olarak çok uzun tatil yaptıklarıyla gündeme geliyor. Özellikle kamu tarafında ortaya çıkan idari izinlerle 9-10 güne çıkan bayram tatilleri de eklenince yıl içindeki tatil günlerimiz 100 günü geçiyor. Mesai yapana da ek ücret ödeniyor

Resmi tatillere baktığımızda ise yine Avrupa'da ön sıralarda yer alıyoruz. 15 Temmuz'un da resmi tatil olmasıyla birlikte toplam gün sayısı 15'e çıktı. Bu konuda Slovakya ile birlikte Avrupa'da birinciliği paylaşıyoruz. Diğer ülkelerde ise resmi tatiller 12-13 gün arasında değişiyor. Haftalık çalışma saatinde de ön sıralardayız.

YÜZDE 23.3'LE BİRİNCİYİZ
Kanunlarımıza göre bir işçi haftada en çok 45 saat çalıştırılabiliyor. Bunun yukarısı fazla çalışma ve mesaiye giriyor.
Türkiye'deki ortalama çalışma süresi ise 47.8 saat.
Buna göre her işçi haftada en az 3 saat mesaiye kalmış oluyor. OECD verilerine göre, Türkiye'de çalışanların yüzde 44'e yakını haftada 50 saatten fazla çalışıyor. Bu oran OECD ortalamasında sadece yüzde 9.
Türkiye'de 'ücretli işlerde' erkeklerin yüzde 47'si, kadınların ise yüzde 33'ü çok uzun saatler çalışıyor.
Haftalık ortalama çalışma saatleri Hollanda'da 30, Fransa'da 35, İngiltere'de 36.5, Almanya'da 38 saat, Çin'de 40 saat, Yunanistan'da ise 42.1 saat. Sabah'tan Faruk Erdem'in yazısına göre, 60 saatin üzerinde çalışanlar listesine baktığımızda ise Türkiye yüzde 23.3 oran ile birinci sırada. OECD'de aynı oran yüzde 5.6.
KARŞILIĞI ÖDENMELİ
  • Türkiye'de mesai yapan işçinin onayının alınması şartı bulunuyor. İşveren işçinin yaptığı fazla çalışma saatlerini hesaplayarak bunları yüzde 50 fazla ücret ile ödemek zorunda. Parası ödenmezse haklı fesih şartları oluşuyor. Bu durumda çalışan isterse tazminatını talep edebiliyor. Bunun dışında fazla çalışılan saatler için işçi isterse para almak yerine serbest zaman da talep edebiliyor. Serbest zaman da aynen para hesabında olduğu gibi yüzde 50 fazlasıyla veriliyor. Yani 2 saat mesai yapan bir işçi 3 saat serbest zaman kazanıyor. Denkleştirme yöntemiyle de fazla çalışma yaptırılıyor. Bu durumda da mesai ücreti ödenmiyor..
#İş
#Mesai
#Tatil
#Mesai ödemesi