Mercedes, 1986’da kurduğu kamyon fabrikasının Aksaray’a ekonomik katkısını araştırdı. Yerel kalkınmaya örnek araştırmada Mercedes’in 33 yılda 1,7 milyar liralık ekonomik katkı sağladığı ortaya çıkarken, kişi başına düşen gelirin ise 18 bin lirayı geçtiği açıklandı. Aksaray’da çalışan her 20’i kişiden birisi Mercedes’te istihdam ediliyor.
Mercedes-Benz Türk, 1986’da Aksaray’da kurduğu kamyon fabrikasının katkılarını somut bir şekilde ölçümleyebilmek adına bağımsız iki araştırma şirketiyle sosyal-ekonomik bir araştırma gerçekleştirdi. 495 milyon avroluk doğrudan yatırım yapılan fabrikanın şehre yaptığı somut katkıların ortaya konduğu araştırmaya göre Mercedes-Benz Türk üretimi, sağladığı istihdam ve ihracatı şehirde 33 yılda 1,7 milyar liralık ekonomi yarattı.
SANAYİNİN YÜZDE 45'İ MERCEDES FABRİKASI
Yerel halk, esnaf, yerel otoriteler, fabrika çalışanları ve aileleri olmak üzere 2 bin kişiyi kapsayan araştırma 9 ay sürdü. Mercedes'in yerel kalkınmaya örnek bir hamle yaptığını söyleyen Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, “Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon fabrikamızın, ürettiği brüt katma değer yani fabrikamızın Aksaray sanayisine katkısı yıllar içinde yüzde 45 seviyesine ulaşmıştır. Fabrikamızın kuruluşundan bu yana Aksaray’a yaptığımız yatırım, şehrin ekonomik göstergelerinde çok önemli çıktılar sağlamış durumda. Bu çalışma kapsamında yapılan hesaplamalara göre, fabrikamızda yapılan 1 birimlik üretim, toplam tüm sektörler için 3 birimlik üretim artışı sağlıyor” diye konuştu.
EKONOMİK KATKI 1,7 MİLYAR LİRA
Yatırımın bölgesel gelişime katkısına ve tüm şehirde yarattığı dönüşüme somut bir araştırmayla şahit olduklarının altını çizen Süer Sülün, “2017 yılı itibarıyla Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nın Aksaray’a ekonomik etkisi 1 milyar 721 milyon lira olarak tespit edilmiştir. 2017 yılında Aksaray ekonomisinin toplam GSYİH’sı TÜİK verilerine göre 10 milyar 636 milyondur. Buna göre Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nın çevresine dolaylı ve uyarılmış etki ile toplam bölgesel ekonomik etkisi Aksaray ekonomisinin yaklaşık yüzde 20’si oranında bir büyüklüğe sahiptir” dedi.
- KAMYON ÜSSÜ OLDU
- Türkiye’de üretilen her 5 kamyondan 4’ünün Aksaray Kamyon Fabrikası’ndan çıktığının altını çizen Süer Sülün, şehrin Türkiye kamyon üretimdeki payının yüzde 81 olduğunu ve Aksaray’ın Türkiye’de en yüksek kamyon üretim payına sahip il konumuna geldiğini vurguladı. Süer, “Bugün 2 bini aşkın çalışanımız ile Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon fabrikamız Aksaray’daki en büyük işveren olma özelliğini taşıyor. Aksaray Türkiye’de işsizlik oranının en düşük olduğu iller arasında 6. sırada yer alıyor. Bugün Aksaray’da çalışan her 20 kişiden 1’i fabrikamızda istihdam ediliyor. Şehirdeki İstihdam payımız yüzde 5” şeklinde konuştu.
- ŞEHRİN GELİRİ YÜKSELDİ
- Özel sektör yatırımlarının, gittiği kentin çehresini geliştirme gücüne sahip olduğunu söyleyen Süer Sülün, “Aksaray’ın il olması ile fabrikanın büyümesi, eş zamanlı olarak şehrin gelişimini etkiledi” dedi. Sülün, şunları söyledi: “Otomotiv, metal sanayi, turizm ve madencilik gibi sektörlerde yapılan yeni yatırımlarla birlikte kişi başına üretilen gayrisafi katma değer bakımından Aksaray; Adana, Mersin, Konya gibi illerden sonra gelen bir şehir haline geldi. Bu sektörlerin, beraberinde getirdiği ekonomik gelişmeyle birlikte, ilde kişi başına düşen milli gelir son 10 yılda 4 bin 996 liradan 18 bin 229 liraya yükseldi. Aksaray’ın şu anki nüfusu 412 bin 172’ye yükseldi.”