Türkiye’de çilek üretiminde Mersin’den sonra Antalya ile ikinci sırada yer alan Aydın’da en fazla çilek üretimi yapılan yer olan Sultanhisar, çileğini markalaştırmak ve coğrafi işaret için çalışma başlattı.
Sultanhisar Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin’in girişimleriyle başlatılan çalışmalar kapsamında tanıtım atağının yanısıra çilekle ilgili sorunların çözümleri de masaya yatırıldı.
'Gezmek için size Sultanhisar yeter’ sloganı ile ’İlçemizi Tanıyoruz, Tanıtıyoruz’ projesi hayata geçiren Sultanhisar Kaymakamlığı, Kaymakam Turgay Hakan Bilgin’in girişimleri ile ilçenin kültürel, sosyal, tarihi ve tarımsal değerlerinin tanıtımı için atağa kalktı. Markalaşmanın önemine dikkat çeken Kaymakam Bilgin, çilek sezonunun başlaması ile birlikte öncelikli olarak tanıtım ve markalaşmaya önem verdiklerini belirtti.
60 BİN TON ÜRETİM
İlçede herşeyin olduğunu ancak tanıtımda bugüne kadar yetersiz kalındığını ifade eden Kaymakam Bilgin, “Aydın’da çilek üretiminde birinci, kestane üretiminde ikinci sırada yer almaktayız. Ancak tanıtım konusunda eksik kaldığımızı da belirtmek istiyorum. 300 bin tonu aşan çilek üretimi ile Türkiye dünyada en fazla çileğin üretildiği üçüncü ülke haline geldi. Dünya çileğinin yaklaşık yüzde 7’si ülkemizde yetişiyor. Avrupa’da ise İspanya ile en fazla çilek üreten ülke konumundayız. Dünyada Amerika 1 milyon 312 bin ton ile birinci sırada yer alıyor. Türkiye’de 142 bin ton çilek üretimi ile Mersin ilk sırada yer alıyor. Biz ise Aydın olarak yılda 60 bin ton civarında çilek üretiyoruz. Sultanhisar ise çileğin en fazla üretildiği ilçe konumundadır. Yılda yaklaşık 20 bin ton çilek de ihraç edilmektedir. Çilek, Milli ekonomimize katkının yanısıra 2 bin ailemize de ekmek kapısıdır. İlçemiz ekonomisi açısından çok değerli olan bu çileğin bilinirliğini artırmak, Sultanhisar çileği olarak markasını korumak, benzerlerinden ayırmak için coğrafi işaret tescil belgesi alarak kanuni koruma sağlamak amacıyla çalışma başlattık” dedi.