Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vergi gelirlerinden, gayrimenkul satışına ve akaryakıt kaçakçılığına kadar çok sayıda alan için düzenlemeler içeren ekonomi reform paketini açıkladı. İşte madde madde ekonomi reform paketi:
Meclisin bütçe hakkının kapsamını genişletirken, şeffaflık ve hesap verebilirlik artırılacak. Döner sermayeler gözden geçirilecek, verimli olmayanlar kapatılacak ve diğerlerin de kademeli şekilde merkezi yönetim bütçesine, dolayısıyla Meclis denetimi kapsamına alınacak.
Bütçe dışında olan ihtiyaçlar acil olmadıkça kısıtlanacak. Kamuda taşıt alımı ve kiralanması gibi harcamalara sınırlama getirilecek.
Borç stokunun dış şoklara karşı duyarlılığını azaltabilmek için döviz cinsi borçların toplam borç stoku içerisindeki payı düşürülecek. Ağırlıklı olarak TL ile borçlanılacak, Türk Lirası cinsi senetler kullanılacak.
Basit usulde vergilendirilen kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, tornacı, çay ocağı işletmecisi, terzi ve tamirci gibi yaklaşık 850 bin esnaf gelir vergisinden muaf tutulacak. Beyan yükümlülükleri kaldırılacak.
7 gün 24 saat çalışacak Türkiye Dijital Vergi Dairesi uygulaması başlatılacak. Elektronik defter uygulaması ile vergi kayıpları ortadan kaldırılacak.
Kamu alım ihalelerinde dijital sisteme geçilecek. Kamu alımlarında yerli ürünlere yönlendirme yapılacak. İthal ürün kullanımının azaltılması için merkezi izleme sistemi kurulacak.
Hedef, tek haneli düşük enflasyon oranlarına ulaşmak. Gıda Komitesinin politika önerilerini şekillendirebilmesini ve piyasanın etkin çalışabilmesini temin için veri akışını sağlayacak bir erken uyarı sistemi kurulacak.
Tarlada ve hallerde kalan taze meyve ve sebzeleri piyasaya kazandıracak mekanizmalar geliştiriliyor. Erken uyarı sistemi üzerinden özellikle üretim, toptan ve perakende aşamasında gıda zincirinin tamamı anlık olarak takip edilerek raporlanacak. Anlık veri akışı sayesinde karar alma hızı artacak. Dijital Tarım Pazarı sayesinde her ölçekteki çiftçi, ürünü için pazar bulabilecek. Fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek için sözleşmeli tarım mekanizması oluşturuluyor.
Dijital paranın ekonomik ve hukuki altyapısını oluşturacak adımları atıyoruz. Reel sektör şirketlerimiz için tahvil fonu kuruyoruz. Bu fon şirketlerimize güvence sağlayacak.
Bireysel emeklilik sistemini çok daha geniş kesimlere yaygınlaştırıyoruz. 18 yaş altının bireysel emeklilik sistemine girişini engelleyen noktaları ortadan kaldırıyoruz.
Genç girişimciler için de çok önemli bir adım atılıyor. Kitle fonlaması platformları hayata geçirilecek.
Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olarak Sağlık Endüstrileri Başkanlığı kurulacak. Stratejik malzemelerin rekabetçi bir şekilde üretilmesi ve geliştirilmesi bu başkanlık çatısı altında yürütülecek. Benzer şekilde Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olacak Yazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığı da kurulacak.
Salgının istihdam piyasalarında oluşturduğu tahribatı gidermek için ilave İstihdama Finansman Desteği adıyla yeni destek modeli getirildi. Firmalar, istihdama kattıkları her bir ilave kişi için Kredi Garanti Fonu kefaletiyle 24 ay vadeli, ilk 6 ayı ödemesiz 100 bin liralık kredi kullanabilecek.
Kamu görevlileri, kadrolarına bağlı pozisyonları dışında, en fazla bir kurumun yönetim veya denetim kurullarında görev alabilecek.
Tüketicinin korunması, kayıtlılığın artması ve piyasada haksız rekabetin etkin bir biçimde önlenmesi amacıyla bağımsız bir Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu kurulacak.