|

Maaşları dudak uçuklatıyor: Ayda 11 milyon TL kazanan var

Geçtiğimiz günlerde gelirini düşük gösterdiği için hakkında soruşturma açılıp tutuklanan Renault, Nissan ve Mitsubishi'nin Ceo'su Carlos Ghosn’un 16.9 milyon dolarlık kazancı gözleri otomotiv yöneticilerinin maaşlarına çevirdi. CEO'ların maaşlarına bakıldığında yıllık 22 milyon dolar ile aylık 11 milyon TL kazanan yöneticilerin olduğu görüldü.

Yeni Şafak
11:39 - 27/11/2018 Salı
Güncelleme: 11:51 - 27/11/2018 Salı
Diğer
General Motors Ceo'su Marry Barra
General Motors Ceo'su Marry Barra

Küresel otomobil endüstrisinin en ünlü liderlerinden biri olan Carlos Ghosn’un kazancını 5 yıl boyunca 44 milyon dolar düşük gösterdiği için Japonya’da tutuklanması gözleri otomotiv sektöründeki diğer üst düzey yöneticilerin gelirlerine çevirdi.

  • Renault ve Nissan’dan sonra dün de Mitsubishi tarafından görevden alınan Ghosn’un yıllık 16.9 milyon dolarlık kazancının içinde prim, ikramiye veya hisse senedi geliri bulunmuyordu.

Hürriyet'in haberine göre; Amerikan otomotiv şirketlerinde maaştan fazla hisse senedi primi ödenirken, Japon markalarda ise prim son dönemde gündeme gelmeye başladı.

Kazancını 3'e katladı

Toyota’nın en tepesindeki isim olan Akio Toyoda yılda 3.35 milyon dolar (Yaklaşık 21 milyon TL) kazanırken, Japon markanın Fransız Başkan Yardımcısı Didier Leroy ise prim ve ikramiyelerle birlikte 9.5 milyon dolar kazanarak başkanın kazancını 3’e katlamış durumda. Gelir sıralamasında listenin son sırasında yer alan Akio Toyoda’nın kazancı Japonya’da tutuklanan Ghosn’un neredeyse 6’da 1’i seviyesinde.

Aylık 11 milyon TL gelir

Peki diğer dev otomotiv markaların yöneticilerdi ne kadar maaş ve ikramiye alıyor. Açıklanan mali raporlara bakıldığında yıllık en fazla kazancı General Motors'un Ceo'su Marry Barra elde ediyor. Barra'nın maaş+prim ve ikramiyelerle yıllık eline 22 milyon dolar para geçiyor bu da Türk lirası ile ifade edildiğinde 136 milyon TL, aya bölündüğünde ise 11 milyon TL kazanç anlamına geliyor.

İşte markaların son mali yıllarında resmi olarak açıkladığı üst düzey yöneticilerin kazandığı ücretlerin durumu:
RENAULT-NİSSAN-MİTSUBİSHİ BAŞKANI CARLOS GHOSNN: 16.9 MİLYON DOLAR

Renault’dan 8.4 milyon dolar, Nissan’dan 6.5 milyon dolar, Mitsubishi’den 2 milyon dolar yıllık maaş.

G
ENERAL MOTORS (GM) CEO’SU MARY BARRA: 21.96 MİLYON DOLAR

Yıllık 2.1 milyon dolar maaş, 10.7 milyon dolarlık hisse senedi primi, 4.96 milyon dolar prim ve ikramiye, 4.2 milyon dolar diğer tüm tazminatlar.


FORD MOTOR COMPANY CEO’SU JİM HACKETT: 16.7 MİLYON DOLAR

Yıllık 1.34 milyon dolar maaş, 10.37 milyon dolar hisse senedi primi, 4.6 milyon dolar prim ve ikramiye, 420 bin dolar diğer tüm tazminatlar.


FORD MOTOR COMPANY BAŞKANI BİLL FORD: 15.6 MİLYON DOLAR

Yıllık 1.65 milyon dolar maaş, 10.27 milyon dolar hisse senedi primi, 1 milyon dolar prim ve ikramiye, 2.71 milyon dolar diğer tüm tazminatlar.


DAİMLER BENZ CEO’SU DİETER ZETSCHE: 9.8 MİLYON DOLAR

Yıllık 2.29 milyon dolar maaş, 3 milyon dolar hisse senedi primi, 4.5 milyon dolar prim ve ikramiye.


BMW CEO’SU HARALD KRUEGER: 9.5 MİLYON DOLAR

Yıllık 1.71 milyon dolar maaş, 200 bin dolar hisse senedi primi, 7.6 milyon dolar ikramiye, 20 bin dolar diğer tazminatlar.


TOYOTA BAŞKAN YARDIMCISI DİDİER LEROY: 9.5 MİLYON DOLAR

Yıllık 1.75 milyon dolar maaş, 6.32 milyon dolar prim ve 1.43 milyon dolar diğer tazminatlar.


GENERAL MOTOR (GM) BAŞKANI DAN AMMANN: 9.3 MİLYON DOLAR

Yıllık 1.45 milyon dolar maaş, 4.1 milyon dolar hisse senedi primi, 2.1 milyon dolar yıllık prim ve ikramiye, 1.6 milyon dolar diğer tazminatlar.


HYUNDAİ MOTOR BAŞKANI CHUNG MONG-KOO: 4 MİLYON DOLAR

Veriler Refinitiv şirketinden ve şirket başvurularından elde edilmiş yıllık maaş ve ikramiyeyi kapsıyor.


TOYOTA BAŞKANI AKİO TOYODA: 3.35 MİLYON DOLAR

Toyota’nın Kurucusu Kiichiro Toyoda’nun torunu olan Akio Toyota’nın maaş ve primleri.

Musk'ın kazancı hisselere bağlı

Amerikan elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın CEO’su Elon Musk’ın durumu diğer profesyonel yöneticilerden farklı. Çünkü Musk sahibi olduğu Tesla’nın aynı zamanda yöneticisi. Bu yüzden şirketin piyasa değerine göre para kazanıyor. Hissedarlar potansiyel olarak Musk’un yılda 2.6 milyar dolar değerinde bir ikramiye aldığını söylüyor. Bu para maaş ve ikramiye içermiyor, Tesla’nın piyasa değerine göre Musk’a ödenen ikramiyelerden oluşuyor.

#Ceo
#Otomotiv yönetici
#Carlos Ghosn
#Renault
#Nissan
#Toyota
5 yıl önce