ABD ve İngiltere'nin, 'güvenlik kaygıları' iddiasıyla uçak kabinlerinde büyük elektronik cihaz taşınmasını İstanbul'un da bulunduğu 8 ülkenin havayolu şirketlerine yasaklamasının yankıları sürüyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, THY'nin nasıl bir yöntem uygulayacağını da anlattı.
Havacılık sektöründe ihmale yer olmadığını ve güvenlik tedbiri alınmasında hiçbir mahsur olmadığını vurgulayan Arslan “Biz almamız gereken bütün tedbirleri aldık. Teknik bazda söylemek istediğimiz bu. Alınması gereken bütün tedbirleri en üst seviyede alalım. Ancak yolcularımızın konforunu engelleyecek herhangi bir uygulamanın olmaması gerektiğini vurguladık. Güvenlik tedbirleri alınmak zorunda ama bu tedbirleri alırken herkesi bu kapsama alacaksınız” diye konuştu.
Güvenlik tedbirleri alınırken bazılarının bunun dışında tutulmaması gerektiğini belirten Arslan şöyle devam etti: “Ticaretin rekabetin söz konusu olduğu ortamda, haksız rekabeti doğuracak bir uygulamanın olmaması gerekiyor. İstanbul'un üzerinde özellikle bunun için çok duruyoruz. Bir uygulama her yerde aynıysa biz de aynı şekilde uyalım. Ama bir yere uyguluyor bir yere uygulamıyorsanız biz bunun arkasında başka şeyler ararız. Haksız değil insanlar bu konuda. Bizim istediğimiz İstanbul'u Avrupa'daki herhangi bir limandan ayırmasınlar.”
THY'nin yasağı nasıl uygulayacağını da anlatan Bakan Arslan şunları kaydetti: “Havalimanına geldiklerinde hemen laptoplarına el koyulmayacak. Önce bagajlarını verecekler. Arınmış sahaya kadar laptopları ile girecekler. Uçağa binmeyi beklerken laptoplarını kullanabilecekler. En son uçağa geçerken toplanacak. Türk Hava Yolları'nın ilgililerine teslim edecekler. Türk Hava Yolları bunları gittikleri yere kadar götürecekler. Sonra bizzat yolcunun eline teslim edecekler. Arınmış sahada da yolcularımız cihazlarını kullanabilecekler, boarding esnasında toplanacak.”
Uygulanmaya başlayacak yasakla ilgili konuşan Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi de kabin yasağına karşı yolcuların konforlarının sağlanması için çalışmalar yapıldığını söyledi. Yolcuların kendi özel bilgisayarlarını, tablet ve diğer elektronik cihazlarını uçağa biniş anına kadar kullanabileceklerini söyleyen Ekşi, uçağa biniş aşamasında, yolcuların elektronik cihazlarının bir personel tarafından yolcunun gözü önünde teslim alınıp, köpüklü bir muhafazaya sarılarak kırılmayacak özel bir bagaja yerleştirileceğini ve özel olarak taşınacak bu bagajların, imza ya da yolcuların eşyalarının teslim alındığına dair verilen etiketler karşılığında yolculara teslim edileceğini, yolcuların eşyalarının kesinlikte zarar görmeyeceğini veya kaybolmayacağını garanti ettiklerini kaydetti.
THY yolculuklarında, yüzlerce film, oyun, belgesel ve çeşitli etkinliklerin bulunduğu ekranlar ile cep telefonlarından internet hizmetinin verildiğini dile getiren Ekşi, “Söz konusu yasak kararının ücretsiz Wi-Fi ya da tablet dağıtımıyla aşılması mümkün değil. Onu da değerlendiririz ama bunun onun muadiliymiş gibi yansıtılması yolcuları aldatmak olur, bu çözüm değil. Çünkü birçok insan, özel bilgilerini, başka elektronik cihazlarda güvenlik nedeniyle kullanmak istemez” ifadelerini kullandı.
Ekşi, THY'nin en önemli destinasyonlarından olan ABD ve İngiltere'ye, bölgede en fazla yolcu taşıyan en büyük havayolu şirketlerinden biri olduğuna işaret ederek, “Sınırlamaların bizi üzeceği ortada ama biz her halükarda yolcularımızı memnun edecek tedbirleri alırız, almaya devam ederiz” dedi.
THY, nisanda hizmete alacağı “eXPhone” uygulaması ile yolcularına uçuş sırasında da kesintisiz iletişim imkanı sunacak. THY filosundaki “Boeing 777” ve “Airbus 330” tipi uçaklarda sunduğu “Wi- Fi” ve “Canlı TV” hizmetlerine ek olarak başlatılacak “eXPhone” uygulaması ile mobil cihazlardan (konuşma hariç) güvenli bir şekilde internet erişimi ile e-posta kontrolü, sosyal medya hesap güncellemeleri ve kısa mesaj (SMS) alışverişinin yanı sıra mobil mesajlaşmaya imkan sağlayacak.