Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası programında tüketicilerin mağdur edilmeyeceğini belirtti.
Çavuşculu, yaptığı açıklamada, en çok tercih edilen yatırım araçlarından altının yastık altında saklanması nedeniyle reel ekonomiye katkı sağlayamadığını ifade etti.
Uygulama kapsamında, yatırımcılar tarafından Ziraat Bankası şubelerine getirilecek 22 ve 24 ayar Cumhuriyet ziynet ve sikke altınların, darphane altınlarının, külçe altınların ve 22 ayar bilezik, kolye gibi takıların kabul edilebileceğine dikkati çeken Çavuşculu, "Kuyumculuk sektörü olarak bugüne kadar hükümetin ekonomiye katkı sağlayacak hizmetlerini her zaman destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Bankaların altın alımıyla ilgili uzmanlığının bulunmadığını ve altınların ekonomiye kazandırması amacıyla finans kuruluşlarının altın topladığı günlerde pek çok tüketicinin altının has miktarının doğru tespit edilmemesi nedeniyle mağduriyet yaşadığını savunan Çavuşculu, şunları kaydetti:
"Yeni sistemde tüketici mağdur edilmeyecek. Altınlar, Hazine garantisinde devletin kasasına girecek. Devlet tarafından muhafaza edilecek, A, B, C bankalarının olmadığı bir sistemden bahsediyoruz. Ülke ekonomisi için olan bir şeye olumsuz bakmamız mümkün değil. Ekonominin iyiyiye gitmesini istiyoruz, zira hepimiz aynı gemideyiz. Ülke ekonomisine katkı sağlayacak bir şeye biz de 'evet' deriz ancak uygulamanın kuyumcular üzerinden yapılmasının daha uygun olacağı düşüncesindeyiz."
Çavuşculu, yalnızca Ziraat Bankası aracılığıyla toplanacak altınların Merkez Bankasına emanet edileceğine işaret ederek, altına dayalı kira sertifikası ve altın tahvilinin vatandaşa sağlayacağı getirinin uygulama süreci içinde netlik kazanacağını ifade etti.
Bankadan yapılan açıklamaya göre, 2 Ekim'de başlayan 4 ayrı ihraç programı çerçevesinde, 81 ilde, 245 ilçede Ziraat Bankasının 331 şubesinde altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası talep toplama işlemleri sürüyor.
Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın ile reşat altınlar bu kapsamda değerlendirilmeyecek.
Bankaların altın mevduat hesaplarında bulunan kaydi altınlar başvuruya konu olmayacak. Altınlar hiçbir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında birebir kabul edilecek olup, yatırımcılar hiçbir kayba uğramayacak. Başvuru için alt tutar sınırlaması bulunmayan bu uygulamada, teslim edilen altın karşılığında müşterilere hesap cüzdanı verilecek.Altınlar, Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikaları Merkezi Kayıt Kuruluşu bünyesinde kayden saklanacak ve yatırımcı tarafından izlenebilecek.
Vade tarihinden önce Ziraat Bankasına satılan senetler için fiziki altın teslimatı yapılmayacak. İhraç tarihini takip eden ilk 3 ay içerisinde senetlerin Ziraat Bankasına satılmak istenmesi durumunda, yüzde 1,50 iskonto oranı kullanılarak banka tarafından geri alım yapılırken, ihraç tarihini takip eden 3 aylık süre sonrasında ise herhangi bir iskonto uygulanmayacak. Ziraat Bankasınca geri alınan senetler tekrar müşterilere satılmayacak.
Fiziki altın talep etmeyen yatırımcıların anaparaları vade sonunda, Ziraat Bankasındaki hesaplarına gram altın olarak, hesaben yatırılacak.Fiziki altın teslimatı vade tarihinden sonra şubelerce gerçekleştirilecek. Vade sonuna denk gelen tarihte yeni bir senet ihraç edilmesi durumunda mevcut yatırımcılar söz konusu senetler için tekrar talepte bulunabilecek.