Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler için erken seçim kararı almasının ardından her alanda hareketlilik hız kazanırken, ekonomiye dair makro göstergelerden bağımsız bir sonuç gözler önüne seriliyor. Dolar kuru üzerinden Türk ekonomisi, hedef alınmaya kalkışılıyor. Uzmanlara göre gerçek verileri yansıtmayan dış müdahale odaklı dolardaki bu artışın perde arkasında erken seçim gündemi var...
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin erken seçim çağrısı yaptığı 17 Nisan tarihinde Dolar kuru Türk Lirası karşısında 4.04 TL bandında seyrediyordu.
Bahçeli'nin erken seçim çağrısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilan ettiği 24 Haziran tarihi karşısında Türk ekonomisine yoğun bir 'döviz' baskısı oluşturulmaya başlandı. Merkez Bankası'nın müdahaleleriyle zaman zaman gerileyen doların, 30 günü aşan süre içerisinde sistemli bir şekilde Türk Lirası karşısında değer kazandığı ölçüldü.
Dün güne 4.5995 zirvesinden gerileyerek başlayan ancak ilerleyen saatlerde 4.66'yı geçerek yeni bir rekor kıran dolardan gece yarısı bir rekor daha geldi. Dolar/TL gece yarısı 4.84 liranın üzerini gördü. Bu sabah bakıldığında ise önce hareketin zirvenin hemen altında devam ettiği görüldü. Dolar kuru 4.75 TL seviyelerinden el değiştirirken, euro ise 5.5950 TL oldu.
Seçim öncesi yabancı kuruluşlar ve uluslararası bankaların Türk ekonomisine yönelik planları da öne çekildi, 24 Haziran sonrası açıklanması beklenen veriler, art arda servis edilmeye başlandı.
Döviz piyasalarında son dönemde yaşanan spekülatif hareketlere karşı Borsa İstanbul Grubu'ndan bu sabah Türk Lirası hamlesi geldi. Yapılan açıklamada bugün itibariyle Türk lirasına olan güvenin ve desteğin bir göstergesi olarak, döviz varlıklarının tamamının Türk Lirası'na çevrildiği duyuruldu.
Faizlerin 4,6 ile bütün zamanların en düşük seviyesini gördüğü Mayıs 2013’te Gezi kalkışmasıyla karşı karşıya kalan Türkiye, yeni yönetim sisteminin ilk kez oylanacağı 24 Haziran seçimleri öncesinde benzer bir saldırıyla karşı karşıya. Seçim ortamını fırsat bilen faiz lobisi, faiz ve kur ikilisini kullanarak Merkez Bankası’nı sıkıştırmayı sürdürüyor.
Türk Lirası karşısında artış gösteren doların küresel ölçüde de benzer bir ivme seyrettiği görülüyor. ABD ile Çin’in ticaret savaşını değil anlaşmayı seçmesi, ABD on yıllık tahvil faizlerinin yüzde 3’ün üzerinde seyretmesi farklı para birimlerinde satışı da tetikliyor.
Londra borsası FTSE yüzde 0.73 artışla 7,838.19 puana çıkarak yeni tarihi zirvesini gördü; Wall Street’te endeksler yükselişle açıldı. Sterlin ise dolar karşısında 1.3391’e kadar gerileyerek 2018’in en düşük düzeyini gördükten sonra tekrar 13425’e yükseldi.