|

Kurda spekülatif saldırı!

Türkiye, 'erken seçim' kararı alınan 17 Nisan'dan itibaren dolar kuru üzerinden dış müdahaleli bir saldırıyla karşı karşıya. Bahçeli'nin çağrı yaptığı anlarda 4.04 bandında bulunan dolar bugün 4.90 sınırına ulaşmış durumda. Uzmanlara göre söz konusu tablo, makro ekonomik göstergelerden bağımsız bir şekilde ilerliyor. Öte yandan uluslararası derecelendirme kuruluşlarının art arda verdiği 'negatif' puanlamalar da söz konusu saldırının bir diğer ayağı...

Yeni Şafak
15:23 - 23/05/2018 Çarşamba
Güncelleme: 15:37 - 23/05/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Dolar, Türk Lirası karşısında sistemli bir yükselişe geçmiş durumda.
Dolar, Türk Lirası karşısında sistemli bir yükselişe geçmiş durumda.

Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler için erken seçim kararı almasının ardından her alanda hareketlilik hız kazanırken, ekonomiye dair makro göstergelerden bağımsız bir sonuç gözler önüne seriliyor. Dolar kuru üzerinden Türk ekonomisi, hedef alınmaya kalkışılıyor. Uzmanlara göre gerçek verileri yansıtmayan dış müdahale odaklı dolardaki bu artışın perde arkasında erken seçim gündemi var...

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin erken seçim çağrısı yaptığı 17 Nisan tarihinde Dolar kuru Türk Lirası karşısında 4.04 TL bandında seyrediyordu.


Bahçeli'nin erken seçim çağrısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilan ettiği 24 Haziran tarihi karşısında Türk ekonomisine yoğun bir 'döviz' baskısı oluşturulmaya başlandı. Merkez Bankası'nın müdahaleleriyle zaman zaman gerileyen doların, 30 günü aşan süre içerisinde sistemli bir şekilde Türk Lirası karşısında değer kazandığı ölçüldü.

Gece yarısı yeni artış

Dün güne 4.5995 zirvesinden gerileyerek başlayan ancak ilerleyen saatlerde 4.66'yı geçerek yeni bir rekor kıran dolardan gece yarısı bir rekor daha geldi. Dolar/TL gece yarısı 4.84 liranın üzerini gördü. Bu sabah bakıldığında ise önce hareketin zirvenin hemen altında devam ettiği görüldü. Dolar kuru 4.75 TL seviyelerinden el değiştirirken, euro ise 5.5950 TL oldu.

Manipülatif derecelendirme kuruluşları devrede

Seçim öncesi yabancı kuruluşlar ve uluslararası bankaların Türk ekonomisine yönelik planları da öne çekildi, 24 Haziran sonrası açıklanması beklenen veriler, art arda servis edilmeye başlandı.

Mayıs ayının başında Türkiye'deki kritik süreçlere bir şekilde etki etmeye çalışan yurt dışı kaynaklı kredi derecelendirme kuruluşları yine devreye girdi. 2017 Cumhurbaşkanlığı Referandumu öncesinde olduğu gibi bu sefer de Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard&Poor's devreye girerek, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu
"BB"den "BB-"ye düşürdü
, görünümünün durağan olduğunu bildirdi.

Merkez'den art arda hamle
Merkez Bankası'ndan yaklaşık bir aydır dolara karşı art arda hamleler geliyor.
Döviz satış tutarı 1,8 milyar dolar artırılmış
ve bu kararın ardından dolar/TL 4,3450'ye kadar gerilemişti.
16 Mayıs'ta ise Merkez Bankası, son dönemde piyasada döviz kurları üzerinde görülen hareketlenmelere ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada
gerekli tedbirlerin alınacağı belirtildi.
Merkez'in piyasalara verdiği mesaj sonrasında dolar ise 4,40 seviyelerine kadar geri çekildi.
Döviz piyasalarında son dönemde yaşanan spekülatif hareketlere karşı Borsa İstanbul Grubu'ndan bu sabah
Türk Lirası hamlesi geldi.
Yapılan açıklamada bugün itibariyle Türk lirasına olan güvenin ve desteğin bir göstergesi olarak, döviz varlıklarının tamamının Türk Lirası'na çevrildiği duyuruldu.


Borsa'da döviz hamlesi

Döviz piyasalarında son dönemde yaşanan spekülatif hareketlere karşı Borsa İstanbul Grubu'ndan bu sabah Türk Lirası hamlesi geldi. Yapılan açıklamada bugün itibariyle Türk lirasına olan güvenin ve desteğin bir göstergesi olarak, döviz varlıklarının tamamının Türk Lirası'na çevrildiği duyuruldu.

Faiz lobisi devrede

Faizlerin 4,6 ile bütün zamanların en düşük seviyesini gördüğü Mayıs 2013’te Gezi kalkışmasıyla karşı karşıya kalan Türkiye, yeni yönetim sisteminin ilk kez oylanacağı 24 Haziran seçimleri öncesinde benzer bir saldırıyla karşı karşıya. Seçim ortamını fırsat bilen faiz lobisi, faiz ve kur ikilisini kullanarak Merkez Bankası’nı sıkıştırmayı sürdürüyor.

Dolarda küresel artış var

Türk Lirası karşısında artış gösteren doların küresel ölçüde de benzer bir ivme seyrettiği görülüyor. ABD ile Çin’in ticaret savaşını değil anlaşmayı seçmesi, ABD on yıllık tahvil faizlerinin yüzde 3’ün üzerinde seyretmesi farklı para birimlerinde satışı da tetikliyor.

  • Doların Euro, İngiliz Sterlini, Japon Yeni, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi 94 puanı aşarak 5 ayın zirvesine çıktı.

Londra borsası FTSE yüzde 0.73 artışla 7,838.19 puana çıkarak yeni tarihi zirvesini gördü; Wall Street’te endeksler yükselişle açıldı. Sterlin ise dolar karşısında 1.3391’e kadar gerileyerek 2018’in en düşük düzeyini gördükten sonra tekrar 13425’e yükseldi.

#Ekonomi
#Dolar
6 yıl önce