Hemen hemen herkes araç sahibi olmak ister. Kimi aracın bedelini peşin öder kimi de bankadan kredi çeker. İstenilen aracı almak için herkesin kullandığı yöntem bir bankadan kredi çekmek. Belirli bir yaşa kadar olan otomobiller için bankalar Taşıt Kredisi verebiliyor. İsteyen bu krediyi bir yılda isteyen dört yılda taksitler halinde ödüyor. Ve genelde kredi işlemleri bayiler tarafından hallediliyor.
Ancak krediyi çekip arabanızı kullanmaya başladığınızda o araç resmi olarak sizin olmuyor. Kredi borcunuz bitene kadar banka aracınız üzerine rehin koyuyor. Kredi vadeniz bittiği zaman da bu rehini kaldırmanız gerekiyor.
E-Rehin sistemi devreye girdikten sonra taşıt kredisi kullandı iseniz işiniz çok kolay. Krediniz kapandı ise şubenize araç üzerindeki rehnin kaldırılması ile ilgili talebinizi iletmeniz halinde Banka sistemlerinden E-Rehin işlemlerini düzeltebiliyor.
Fakat krediniz E-rehin dönemi öncesi ise kredi başında işlettiğiniz rehin arabanızı sattığınızda yada kredi riski kapandığında araç üzerinden kaldırılması gerekiyor. Bunun için yapmanız gereken ilk şey araç ruhsatınızla beraber ilgili banka şubesine başvurmanız şart. Aracı bayilerden aldıysanız eğer çok fazla bir şey yapmanıza gerek kalmıyor, bayiden aldığınız yazı ile beraber herhangi bir il/ilçe emniyetindeki trafik şubeye giderek rehin kaldırım işlemini yapabilirsiniz.
Eskiden şube veya araba bayisinden aldığınız yazıyı noterden onaylattıktan ve belli bir ücret ödedikten sonra emniyet birimlerinin trafik şubelerine başvurmanız gerekiyordu ama artık buna gerek kalmadı. "E-rehin" sistemiyle, son taksidinizi ödemeniz yeterli oluyor. Bunun ardından e-devlet'e de sorgulama yapmalısınız.
Bankanın size taşıt rehin yazısı verebilmesi için mevcut kredinizin kapalı olması gerekiyor. Aracı satmadan da bu kredi bedelini kapatmanız zor olacaktır, o yüzden 2.el kredili araba satışı diğerine göre biraz daha uğraştırıcı bir yöntem. Araç satışını gerçekleştirmeden alıcıdan parayı alarak öncelikle kredinizi kapatmalı, sonrasında satış ve rehin kaldırım işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu yöntem biraz güvene dayalı bir yöntem olup mecbur kalınması halinde riski alarak tercih edebilirsiniz.
1. İlgili Noterliğe Yazı
2. Rehin kaldırma Evrakı ( İlgili Banka ya da finans kuruluşundan )
3. Rehin Kaldırma evrakı Noter onaylı olacak
4. Araç sahibi veya araç sahibinin vekâleti bulunan kişi müracaat edebilir
5. Vekâlet Noter onaylı olacak
6. Şirket ise şirket yetkilisi veya vekâlet ettiği şahıs bulunacak.
7. Ruhsat asıları ile beraber müracaat edebilecek