Türkiye genelinde konut satışları şubatta yüzde 5,4 düştü. Sektör temsilcileri düşüşün nedeninin yüksek faiz olduğunu söyledi. Konuta talep olduğunu belirten müteahhitler, “Biz ödemeyi kolaylaştırıyoruz ama bankalar da elini taşın altına koyup faizleri düşürsün” çağrısı yaptı.
TÜİK tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre Türkiye genelinde konut satışları şubatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 azalarak 95 bin 953 oldu. Şubatta, ipotekli konut satışlarının 2017’nin aynı ayına göre yüzde 27,8 azalarak 27 bin 916’ya gerilemesi dikkati çekti. Konut kredisi faizlerinin aylık yüzde 1,15 ile 3 aydır son 22 ayın en yüksek rakamında seyrettiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, faizlerin bu oranlarda seyretmesi durumunda yeni rekorun imkansız hale geleceğini bildirdi.
Faiz düşerse vatandaş ev alır
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da ipotekli satışlarda 27 bin adetle yüzde 27,8 düşüş yaşandığını aktardı. Elmas, “Vatandaşın daha rahat konut alabilmesi için faizlerin aşağıya çekilmesi lazım. Bankalar bu konuda elini taşın altına koyarak faizler konusunda rahatlatıcı adımlar atmalı. Faizler düşerse satışlar tekrardan artar” dedi.
Türkiye’deki hızlı kentleşme sürecinin gayrimenkul sektörünün geleceğinin parlak olacağını gösterdiğini dile getiren Elmas, 2018’de hayata geçmesi planlanan konut sandığı sayesinde dar gelirli vatandaşın da konut sahibi olacağını bildirdi. Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu da orta ve alt gelir grubuna yönelik yeni projeler üretilmesi konusunda birtakım önlemler alınması ve kredi faiz oranlarının düşürülmesiyle satış oranlarının artacağını söyledi.
Yatırımcının hevesini kırıyor
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, faizlerin yüksek olmasının hem ev almak isteyenlerin hem de yatırımcıların hevesini kırdığını kaydetti.
Demir, “Çünkü insanlar son bir yıldır sürekli artan konut kredisi faiz oranlarından şikayetçi. Alacağı konuta biz zam yapmasak dahi bankaların faiz oranlarını artırması nedeniyle maliyetleri yükseliyor. Ödeme planları, aylık giderleri sürekli değişiyor. Bu yüzden vatandaşlar da konut alımını erteliyor veya almaktan vazgeçiyor” şeklinde konuştu.
'BİR AN ÖNCE GERİLEMESİ LAZIM'
Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal da konut satış hızının azalmasına konut kredisi faiz oranlarının direkt etki ettiğini vurguladı. Akbal, ipotekli satışlarda iki aydır ciddi azalma görüldüğünü kaydederek, “Asıl düşüşün ipotekli satışlarda olduğunu görüyoruz. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı geçtiğimiz yıl yüzde 40-50 arasında seyrederken Şubat 2018’de yüzde 29,1 oldu. Faizler düşmezse yeni rekorda zorlu bir yola gireriz. Bir an önce faizlerin gerilemesi gerekiyor” dedi.
- İSTANBUL İLK SIRADA
- Şubat ayında konut satışlarında İstanbul 16 bin 247 konut satışı ve yüzde 16,9 ile en yüksek paya sahip olurken İstanbul’u 9 bin 686 konut satışı ve yüzde 10,1 pay ile Ankara izledi. Ankara’yı 5 bin 965 konut satışı ve yüzde 6,2 pay ile İzmir takip etti. Buna karşın Şubat’ta konut satışının en düşük olduğu il 7 konut ile Hakkari. Şubat’ta diğer konut satışları Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 oranında artarak 68 bin 37 oldu.
İSTANBUL İLK SIRADA
Şubat ayında konut satışlarında İstanbul 16 bin 247 konut satışı ve yüzde 16,9 ile en yüksek paya sahip olurken İstanbul’u 9 bin 686 konut satışı ve yüzde 10,1 pay ile Ankara izledi. Ankara’yı 5 bin 965 konut satışı ve yüzde 6,2 pay ile İzmir takip etti. Buna karşın Şubat’ta konut satışının en düşük olduğu il 7 konut ile Hakkari. Şubat’ta diğer konut satışları Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 oranında artarak 68 bin 37 oldu.