Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bugün KOBİ'ler için Türkiye Bankalar Birliği ile 12 bankanın katılacağı çok önemli bir kredi paketini açıklayacakları müjdesini verdi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Ankara'daki Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'na katılarak konuşma yapan Albayrak, KOBİ'lere yönelik yeni kredi paketi hakkında, şu ifadeleri kullandı: "Bu da yine reel ekonomimiz açısından çok önemli. Çünkü özellikle son çeyrekte yaşanan piyasadaki belirsizlik kaynaklı bu likidite daralmasını, gerek kamu tarafından, gerek finansal piyasalarda oluşacak bu likidite ile piyasanın yavaş yavaş çok daha etkin ve aktif bir şekilde toparlanması ve daha iyi bir konuma gelmesini, inşallah hep birlikte el ele vererek daha iyi noktaya gelmesini sağlayacağız."
Makro ekonomik göstergelerle elde edilen iyileşmeleri vatandaşa ve sektörlere yansıtmayı sürdürdüklerini aktaran Albayrak, bu adımlarla dengelenme süreciyle birlikte değişim sürecinin altyapısının da hızlı şekilde hazırlandığını söyledi. Albayrak. Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) ortaya koydukları hedeflerden taviz vermeyeceklerini de vurguladı. Bütçe disiplini ve limitleri çerçevesindeki duruşlarının sürdüğünü vurgulayan Albayrak, "Bütçede öngördüğümüz ya da bütçede ortaya koyulan esneme alanları dışında hiçbir yeni alan yoktur. Bunun altını çok net çizmemiz lazım" ifadesini kullandı.
Albayrak, Merkez Bankasının Olağanüstü Genel Kurul kararı almasıyla ilgili asılsız iddialara şahit olduklarına da dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Nisanda Hazineye devredilecek Merkez Bankası karının ocakta Hazineye devredilmesi için atılan bu adımın amacı, hedefi çok açık ve nettir. Bütçe kapsamında biz Merkez Bankasından Hazineye devredilecek karı 20 milyar lira civarı öngördük. Ama geldiğimiz noktada yıl sonundaki tablo bu rakamın 37 milyar lira olacağını gösteriyor. Yani bütçede beklentimizin çok daha üzerinde bir rakam. İşte bu kaynağın çok önemli bir kısmı ocakta devreye girecek. Nisan yerine ocakta bu karın Hazineye devredilmesinin temel amacı, etkin nakit yönetimi kapsamında kamu yatırımı, kamu ödemeleri, piyasaya ödemeleri ve KDV iade ödemelerinin bu ekonomik koşullarda çok daha hızlandırılarak piyasaya likiditenin çok daha hızlı sunulmasıdır.”
Ekonomik büyümenin önemli ayaklarından birini yatırım harcamalarının oluşturduğunu belirten MÜSİAD Genel Başkanı Kaan, şunları dile getirdi: "İlk iki çeyrekte yüzde 7,9 ve yüzde 4,2 artış kaydeden toplam yatırımların, geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3,8 daraldığı da göz önüne alındığında, stratejik sektörlere yatırımlara odaklanmamız gerektiği daha iyi anlaşılacaktır. Yeni Ekonomi Programı’nın yol haritasının üretimde millileşme hareketine verdiği katkıyı cesaret verici buluyoruz. Cari açığı doğrudan etkileyen sektör kalemlerine de vurgu yapması ve bu itibarla biyoteknoloji, petrokimya, yazılım, enerji ve makine-teçhizat gibi katma değeri yüksek sektörlerde yatırımın öncelik kazanması da yine iş dünyası adına umut verici. Ekonominin konvansiyonel sektörlerinde kümelenmiş reel kesim için ise Emlak ve Kalkınma bankalarının yeniden yapılandırılması hem mevcut dalgalanmanın dengeye kavuşmasını sağlayacak hem de 3 yıllık üretim planlamalarında verimliliği artıracak. İhracat Teşvik Sistemi'nin iyileştirilmesi ve Taşınmaz Değerleme Sistemi de dengelenme sürecine katkı sağlar."