Turizm sektöründe; dünyada değişen talepler ve farklı destinasyon arayışları ile birlikte kruvaziyerin yıldızı son yıllarda her geçen gün biraz daha parlıyor. Genellikle üst gelir grubuna hitap eden alanda; limana gelen her gemi ülke ekonomisine büyük döviz girdisi bırakıyor. Sadece yabancı değil yerli turistler içinde alternatif ve farklı bir tatil deneyimi olarak öne çıkan pazarda; üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye büyük avantaja sahip. Sektörü hareketlendirerek pazardan daha fazla pay almak isteyen hükümet yeni desteklerle harekete geçti.
Öteki taraftan özellikle son yıllarda helal turizmde büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Bu alanda artan otel yatırımlarının yanı sıra kruvaziyer turizm de bu sektöre göz dikti. Geçtiğimiz günlerde Hünkar Turizm tarafından ‘Hünkar Cruise’ gemisinin lansmanı yapılmıştı. Muhafazakâr kesimden gelen talep üzerine 1.5 yıllık çalışma sonucunda hayata geçirilen turların ilk seferi 14 Haziran’da yapılacak. İzmir Çeşme Limanı kalkışlı Yunan Adaları turunda, alkol, kumarhane olmayacak, gemide sunulan tüm yiyecekler helal sertifikasına sahip olacak. Ayrıca birer tane kadın-erkek mescidi yer alacak.
Konuyla ilgili Yeni Şafak’a değerlendirmelerde bulunan Hünkar Turizm Genel Müdürü Cemal Erdem; hem Türkiye hem de dünyada turistin deniz, kum, güneş turizmine doyduğunun altını çizerek; cruise turlarına ilginin büyük ölçüde arttığını kaydetti. 2018 için 10 bin helal cruise yolcusu hedeflediklerini aktaran Erdem, “Lansmanı yapalı daha 15 gün oldu. Şimdi gemiyi çok hızlı bir şekilde yüzde 18’lere kadar doldurduk. Yüzde 20’lere kadar dayandı” dedi. Erdem; satışlarda yüzde 95-97 oranlarında doluluğa ulaşacaklarını öngördüklerini ifade etti.
Bu yılsonu için toplam ciro beklentilerinin 12.1 milyon dolar olduğunu belirten Erdem, “Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen ITB Berlin fuarına katılarak tanıtım yaptık. Avrupa’dan çok ciddi bir ilgi gördük. Avrupa’daki büyük helal turizm satıcıları da yarından itibaren satışlara başlayacak. Yani insanlar Avrupa’nın herhangi bir şehrinden uçağa bindiğinde biz İzmir’de direk uçakları karşılayarak Çeşme’ye kadar götürüp gemiye yerleştireceğiz” diye konuştu.
Çılgın proje olarak adlandırılan ‘Kanal İstanbul’ projesine ilişkin olarak da değerlendirmelerde bulunan Erdem; "Kanal İstanbulla artık gemimizi direk İstanbul’dan kaldırabileceğiz. O zamana kadarda hem gemi sayımızı hem de yolcu sayımızı arttırmış olacağız. İnşallah sektöre çok büyük bir katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.
Hedef kitlelerinin orta ve üst gelir grubuna mensup bütün Müslüman ve Müslüman ülkeler olduğunu söyleyen Erdem, şunlar kaydetti: “Avrupa’da yaklaşık 24 milyon Müslüman var. Akabinde Arap Emirlikleri, S. Arabistan geliyor. Ortadoğu, Lübnan’dan yapılan cruise turları var ama helal değil. Son olarak da Malezya ve Singapur, Endonezya çok büyük Müslüman pazarlar.”
2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre; 2020 yılında toplam gezen Müslüman sayısının 157 milyona, toplam pazar hacminin ise 220 milyar dolara ulaşılacağının öngörüldüğünü ifade eden Erdem, “Helal turizm pazarı 2026 yılında 300 milyar doları aşacak” bilgisini paylaştı.
İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası'dan (DTO), yapılan açıklamada; "Dünya kruvaziyer devi MSC, 2019 sezonundan itibaren rotasını İzmir ve Antalya’ya çevirecek. Küresel kruvaziyer şirketi Norwegian Cruise Line ise 2018 sezonunda Kuşadası’nı yeniden uğrak limanlar arasına alacak. Holland America Line ise 2020 yılından itibaren Türkiye’ye sefer düzenlemeyi planlıyor" ifadelerine yer verildi.