Türk Akım Projesi kapsamında kesilen ağaçların yerine yenileri dikilecek. Ağaçlandırmayı İTÜ Orman Fakültesi yapacak. Bu arada Pioneering Spirit, TürkAkım’ı oluşturan hatlardan ikincisini tamamlamak üzere dün Rotterdam Limanı’ndan Karadeniz’e doğru yola çıktı.
Türk Akım Projesi kapsamında kesilen ağaçların yerini İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Orman Fakültesi ağaçlandıracak. Türk Akım Projesini üstlenen Gazprom şirketi yetkilileri bir grup gazeteciye Moskova’da projede kaydedilen gelişmeleri anlattı. Rusya’da çıkan doğalgazın Türk Akım Projesi ile toplam 910 kilometresi deniz altından, 180 kilometresi ise karadan boru döşenerek ilk hattı Türkiye'ye, ikinci hattı ise Yunanistan ya da Bulgaristan sınırından Avrupa’ya taşınması planlanıyor. Her bir hattın yıllık 15,75 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasitesi bulunuyor. Projenin toplam maliyetinin 7 milyar dolar olması bekleniyor.
YERİNE YENİSİNİ DİKİYOR
Proje ile Türkiye sınırına getirilecek gaz Lüleburgaz Kıyıköy’de alım terminaline teslim edilecek. Buradaki inşaat sahasında ciddi miktarda ağaç kesimi yapılmıştı. Gazprom yetkilileri kesilen ağaçların yerine yenisinin dikilmesi konusunda çalışma başlatıldığını belirttiler. Yeniden ağaçlandırma çalışmaları konusunda İTÜ Orman Fakültesi ile anlaştıklarına işaret ettiler. Bu kapsamda fakültenin bölgenin bitki dokusuna uygun ağaçlandırmayı başlatacağını kaydettiler.
GEMİ YOLA CİKTİ
Bu arada Pioneering Spirit, TürkAkım'ı oluşturan hatlardan ikincisini tamamlamak üzere dün Rotterdam Limanı’ndan Karadeniz’e doğru yola çıktı. Dev gemi, daha önce TürkAkım'ın birinci hattının tamamını, ikinci hattının ise Rusya-Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgeleri sınırına kadar olan 224 kilometrelik kısmını inşa etmişti. Pioneering Spirit, birinci hattı Kıyıköy'e kadar getirdikten sonra başka bir çalışma için Kuzey Denizi'ne gitmişti. Oradaki çalışmasını da başarıyla tamamlayan gemi, TürkAkım için şimdi yeniden Karadeniz'e dönüyor. Boru döşeme faaliyetine kaldığı yerden devam edecek olan Pioneering Spirit, ikinci hattı da Kıyıköy sahiline ulaştıracak.
ÇED SÜRECİ TAMAMLANDI
İkinci hat 224 kilometre ilerleyip Türkiye-Rusya Münhasır Ekonomik Bölge sınırına ulaştı. Kara hatlarından BOTAŞ tarafından yapılacak ve Türkiye şebekesine Lüleburgaz’da bağlanacak olan ilki için ÇED süreci de tamamlandı. Kara hatlarından Avrupa’ya ilerleyecek ikincisi için Gazprom ve BOTAŞ ortak şirketinin (Türk Akım Gaz Taşıma AŞ) kurulmasına ilişkin protokoller de geçtiğimiz hafta imzalandı. İkinci kara hattının da bu çerçevede hızla ilerlemesi bekleniyor. Doğalgazı Avrupa’ya götürecek hattın olası güzergâhı olarak halen Yunanistan ve Bulgaristan seçeneklerinin masada durduğu vurgulandı.
Yıl sonuna kadar hazır olacak
Proje kapsamında Rusya tarafında yer alan Anapa kara çıkışı tesisi inşaatının tamamlanmak üzere olduğunu belirten yetkililer, “Yıl sonuna kadar işletime girmeye hazır olacak. Russkaya Kompresör İstasyonu da işletime hazır ve standby konumunda bekliyor” değerlendirmesi yaptılar. Lüleburgaz Kıyıköy’de alım terminalinin inşaat sahasındaki hazırlıkların tamamlandığına işaret eden yetkililer, karada döşenecek boruların Kıyıköy’e aktarılmaya başlandığını belirttiler.
- EN BÜYÜK İKİNCİ MÜŞTERİYİZ
- Türkiye Almanya’dan sonra Rus doğalgazını en çok tüketen ikinci ülke. Türkiye geçen yıl tükettiği gazın yüzde 55’ini oluşturan 29 milyar metreküpü Rusya’dan aldı.