Tamamlan-dığında dünyanın tuz yapılarındaki en büyüğü olacak Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi’nde 12 suni mağarada 1,2 milyar metreküp doğal gaz depolandı. Yerin yaklaşık bin 500 metre altına inilerek tuzun eritilmesiyle oluşturulan mağaralarda doğal gaz depolanırken, her bir mağara yaklaşık 100 milyon metreküp doğal gazı depolayabilecek kapasiteye sahip.
Mevcutta 12 mağarada depolanan doğal gaz için ikinci etapta 40 mağara daha oluşturulacak. İkinci etap için çalışmalar sürüyor. İkinci etabın da devreye alınması ile doğal gaz depolama kapasitesi 5,4 milyar metreküpe, geri üretim kapasitesi ise günlük 80 milyon metreküpe çıkarılacak.
Türkiye'nin hâlihazırda yıllık doğal gaz tüketimi yaklaşık 50 milyar metreküp. Bunun da yaklaşık 10 milyar metreküpü konutlarda tüketiliyor. Tesis, tam kapasiteye ulaştığında Türkiye'nin konutlardaki doğal gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 50'sini karşılayabilecek.
Proje, enerji arz güvenliğine katkısının yanı sıra bölge ekosistemine de fayda sağlıyor. Depolama projesi kapsamında yer alan ve yer altındaki kuyularda tuzu eritmek amacıyla Hirfanlı Barajı’ndan getirilen tatlı su, işlem sonrasında tuzlu su olarak Tuz Gölü’ne pompalanıyor. Bu sayede Tuz Gölü’ndeki su seviyesi her geçen gün artarak bölgedeki habitatı canlandırıyor.