Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan istihdam seferberliği sayesinde 2 milyona yakın vatandaş iş bulurken, hükümetin verdiği teşvikler de sürece büyük katkı sağlamıştı. Bu yıl da bu destekler sürerken, bir taraftan İŞKUR bir taraftan KOSGEB, iş sahibi olmak isteyenlere ya da mevcut işletmesini büyütmek isteyenlere büyük imkanlar sunuyor. Birbirinden farklı programlarla milyonlarca destekler sunan KOSGEB’de en büyük amaç üretimde yerli girdiyi artırıp, cari açığı azaltmak.
İşte KOSGEB’in verdiği büyük desteklerden bazıları:
Proje hazırlama kapasitesi düşük KOBİ’lerin kaliteli ve verimli mal/hizmet üretmelerinin sağlanması, KOBİ’lerin rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek amacıyla genel işletme geliştirme faaliyetlerinin teşvik edilmesi, KOBİ’lerin yurt içi ve yurt dışı pazar paylarını artırmak amacıyla tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin geliştirilmesi amaçlanan programda 15 farklı konuda 470 bin liraya kadar destek ödemesi yapılıyor.
Bu programın amacı, ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamaktır. Kendi işinin patronu olmak isteyenlere 50 bin liraya geri ödemesiz, 100 bin lira geri ödemeli olmak üzere 150 bin liraya kadar destek ödeniyor.
Kredi desteğine ihtiyaç duyan KOBİ'lerin finansal sorunların çözümünde ise 300 bin liraya kadar faiz desteği sunuluyor.
KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI: En fazla 300 bin lira hibe ve 700 bin lira sıfır faizli kredi verilen programla, KOBİ'lerin Türk ekonomisi ve uluslararası ekonomide paylarının güçlendirilmesi amaçlanıyor..
2 programdan oluşuyor ve bunlardan birincisi Uluslararası Kuluçka Merkezi Kurma, ikincisi ise Uluslararası Hızlandırıcı Program olarak gruplandırılıyor. Uluslararası Kuluçka Merkezi Programı'nın süresi 5 yıl. Destek üst limitleri ise kuruluş döneminde 100 bin + 3 milyon 750 bin dolar. Uluslararası Hızlandırıcı Programı'nda süre 3 yıl, destek tutarı 60 bin dolar.
Öncelikli teknoloji alanlarında yer alan Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan yeni ürün/ürünleri ticarileştirmek, ülke ekonomisine katma değer oluşturmak, uluslararası pazarlarda yer alarak teknolojik ürün ihracatını artırmak için işletmelerin yapacakları teknolojik ürün yatırımlarının desteklenmesi konusunda da 5 milyon liraya kadar destek söz konusu oluyor.
İthalatı yüksek olan stratejik ürünlerin yerli ve milli olması, üretimde daha fazla yerli girdinin olması, cari açığı azaltacak yatırımların artırılması amaçlanıyor. Burada destek ücreti makine ve teçhizat giderleri için 5 milyon lira veriliyor.