320 milyar metreküplük doğal gaz törenle ilk kez yakıldı.
Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi için gaz yakma töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya Sahası’ndaki Kanuni sondaj gemisinde yapılan gaz yakma törenine canlı bağlantıyla katıldı. Hiçbir tehdit ve şantaja aldırmadan sondaj yaparak Karadeniz’de doğal gazı bulduklarını söyleyen Erdoğan, “Keşfettiğimiz gazın değerini mesnetsiz iddialarla düşürmeye çalışanlar, bugün burada yanan ateşe iyi baksınlar” dedi. İlk fazın 2023’e yetiştirilmesi için büyük bir emek harcandığını vurgulayan Erdoğan, “Yakın zamanda Karadeniz gazının devreye girmesiyle dışa bağımlılığımızı azaltacağız” şeklinde konuştu.
Sakarya Sahası Gaz Yakma Töreni, Karadeniz açıklarındaki Kanuni sondaj gemisinde yapıldı. Programa canlı bağlantıyla katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bütün, yaptırımlarla, tehditlerle, şantajlarla ve engelleme çabalarına rağmen sondajı yapıp gazı bulduklarını ve çıkarttıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:
Geçtiğimiz yılın ağustos ayında müjdeyi büyük bir gururla vermiştik. Fatih sondaj gemimizin keşfettiği 320 milyar metreküplük doğal gaz, sadece ülkemizde değil dünyada da büyük yankı uyandırdı. Yaptırımlarla, tehditlerle, şantajlarla, yıldırmalarla bizi engellemeye çalıştılar ancak hiçbirine eyvallah etmedik.
Haziran ayının başlarında Filyos’ta 135 milyar metreküplük yeni keşifle 540 milyar metreküpe ulaştığımızı duyurmuştuk. Bu keşifler son olmayacaktır. Bundan önceki süreçlerde arama işlemleri kiralık gemilerle yürütülüyordu.
Artık bu işleri kendi gemilerimiz ve insan gücümüzle yürütüyoruz. Yakın zamanda Karadeniz gazının devreye girmesiyle dışa bağımlılığımızı azaltacağız. Biz bu işi hakkıyla yapacaksak, öncelikle teknik ekip ve donanımı halletmemiz gerekir diyerek kolları sıvadık. Artık Barbaros Hayrettin Paşa, Oruç Reis sismik araştırma gemilerimiz denizlerin altını tarıyor; Fatih, Yavuz ve Kanuni de kazıyor.
Türkali-2 kuyusunda gaz akış testini gerçekleştiriyoruz. Yerin yüzlerce metre altından çıkarmaya başladığımız Karadeniz gazını bugün ilk defa yerinde yakacağız. Keşfettiğimiz gazın değerini mesnetsiz iddialarla düşürmeye çalışanlar, bugün burada yanan ateşe iyi baksınlar. Yalanlarla manipülasyonlarla oluşturmaya çalıştıkları algıya en güzel cevabı veriyoruz. İzliyor musunuz?
2023’E YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ
Karadeniz gazının ilk fazını 2023’e yetiştirmek için büyük bir emek harcanıyor. Proje de kendi içerisinde teknik zorluklar içeriyor.
Hedeflerimizden herhangi bir sapma yaşamadık. Son 1 yılda, Tuna-1, Türkali-1, Türkali-2, Türkali-3, ve Amasra-1 olmak üzere 5 kuyu açtık. Önümüzdeki yıl 169 kilometre boruyu denizin dibine döşeyeceğiz. Bu dünyanın en uzun derin deniz taban bağlantısı olacak. Bazıları gibi yolun başında, ortasında, sonunda bambaşka konuşmuyoruz.
Türkiye’nin dostluğundan faydalanmak isteyen herkese kapımız açık. Bölgemizin refahı için kilit bir roldeyiz. Bölgesinin siyasi ve ekonomi bakımından en güçlü ülkesi olan Türkiye’nin uzattığı dost elini tutanlar hep kazançlı çıktı. Türkiye ile iş yapanlar bu güne kadar kaybetmedi, bundan sonra da kaybetmeyecek.
10 kuyu için hazırlıklar başladı
Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazının üç etapta karaya çıkarılacağını belirterek,
“İlk aşama olan deniz tabanı doğal gaz üretim sistemlerinin tasarımını bitirdik. İlk etapta 10 kuyu için hazırlıklara başladık. 2022 yılında 169 kilometre boruyu deniz dibine sereceğiz”
dedi. Dönmez, Fatih Sondaj Gemisi’nden canlı bağlantıyla katıldığı törende, Kanuni Sondaj Gemisi’nin kuyu tamamlama işlemlerini yaptığı ve Türkali-2 kuyusu akış testinin gerçekleştirildiğini söyledi.
#Karadeniz
#Doğal gaz
#Türkiye
#Recep Tayyip Erdoğan
#Sakarya Sahası