Son yıllarda kamudaki israfın önüne geçmek için önemli adımlar atılıyor. Tasarruf tedbirlerine yönelik atılan adımlar arasında kamu tarafından kullanılan araçlar da yer alıyor. Kamuda tasarruf adımları çerçevesinde, devlete büyük yük getiren araç israfı azaltılacak. Bu kapsamda kamu araçlarının kullanımı ve etkinliği ‘analiz’ edilecek, gereksiz kullanımlar sonlandırılacak ve araç harcamalarının bütçedeki payı en aza indirilecek. Taşıtların kullanımı ihtiyaç analizleri çerçevesinde sistematik olarak gözden geçirilecek ve ihtiyaç duyulmayan araçların ihtiyaç duyulan alanlara aktarımı yapılacak.
Kamu görevleri için taşıt ihtiyaçları süreklilik yerine geçici olarak kişiye veya kişilere tahsis edilecek. Böylece bir kurumda araca ihtiyacı olan kişi kurumun araçlarını sırayla kullanacak. Kurumlarda ihtiyaç fazlası taşıtlar devredilecek. Maliyetli eski araçlar kamunun elinden çıkarılacak.
2021 yılında yayınlanan tasarruf tedbirleri genelgesine göre, kamuda bulunan araçların yüzde 20’sinin 2023 yılı sonuna kadar tasfiye edileceği belirtilmişti. Tasfiye süreci devam ederken, yeni taşıt ihtiyacı doğduğunda ise fiyat ve performans gözetilerek yerli veya Türkiye’de üretimi yapılan araçların önceliklendirileceği belirtiliyor. Yeni tahsis edilecek araçlarda özellikle Togg gibi yüksek performanlı aynı zamanda çevreci araçlar öncelikli olarak tercih edilecek. Ayrıca, Türkiye’de montajı yapılan araçlar arasında 1.600 cc ve altında motor hacmine sahip olan ekonomik, maliyeti düşük araçların temin edileceği öngörülüyor.
Kamu taşıtlarının kullanımı ihtiyaç analizleri çerçevesinde sistematik olarak gözden geçirilecek. Taşıt ihtiyaçları öncelikle geçici tahsisle ya da ihtiyaç fazlası taşıtların devriyle karşılanacak.
Kamu mali yönetiminde sürdürülebilir ve sağlıklı gelir kaynaklarının artırılması için vergi tabanı genişletilecek. Vergi harcamaları gözden geçirilecek, etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimler kaldırılacak.
Karbon vergisi niteliği taşıyan vergiler gözden geçirilecek. Tamamlayıcı karbon vergisi dahil karbon fiyatlandırma araçlarının kalkınma ve yatırım ortamı üzerinde yol açacağı ekonomik ve sosyal etkiler analiz edilecek.
Kayıt dışılıkla mücadelede, teknolojik imkanlardan daha çok faydalanılacak. Dijital faaliyetlerde kayıt dışılığı kavrayacak ve yatırım ortamının cazibesini artıracak vergi uygulamaları geliştirilecek. Dijital olarak alınıp satılabilen ve transfer edilebilen, dijital bir değeri temsil eden sanal varlıklar kullanılarak yapılan işlemlere yönelik mevzuat çalışmaları sürdürülecek.
Sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen düzenlemeler hayata geçirilecek, sistemin mali sürdürülebilirliği güçlendirilecek.
Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamaları değişen işgücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getirilecek. Prim borçlarının takip ve tahsilat süreçleri etkinleştirilecek. Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadelede veri analizine dayalı risk odaklı denetim faaliyetleri artırılarak prim tabanı genişletilecek.
Sağlık hizmetlerinin geri ödemesinde risk analizini ve hizmet sunucularının davranışlarını dikkate alan denetim modelleri etkinleştirilecek.
Sosyal Güvenlik Kurumunun bilişim sistemleri güçlendirilecek, kurumlar arası veri paylaşımı artırılacak. Sağlık hizmetlerinin finansmanında değer bazlı geri ödeme yöntemleri kullanılacak.
İstihdam teşviklerinden etkin olmayanlar sonlandırılacak. Kadın, genç ve engellilere yönelik teşviklerin ağırlığı artırılarak, teşvik sistemi sade ve etkin bir yapıya kavuşturulacak. Sosyal yardım sistemi gözden geçirilecek. İşgücüne katılıma mani olmayacak şekilde bütünleşik bir yapıda, aile odaklı ve fert başına asgari bir geliri garanti edecek şekilde yeniden kurgulanacak. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kaynakları daha etkin kullanılacak.