Yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermale yatırımlar meyve vermeye başladı. Bin megavatı aşan Türkiye, jeotermal üretiminde dünya dördüncülüğüne yükseldi. Bu alandaki yatırımların 2020 yılına kadar 7 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Sektörün hedefi jeotermal enerji üretiminde dünya birinciliği.
Türkiye’nin 1984 yılında 15 megavat kapasite ile Denizli Kızıldere’de başlayan jeotermal güç üretimi, 1000 megavatı aşarak dünya dördüncüsü oldu. Yaklaşık 20 yılda ulaşılan bu üretim seviyesinde Türk yatırımcılarının özverili yatırımları ve devlet teşvikleri etkili oldu. Türkiye’deki jeotermal enerji üretimi geçtiğimiz 8 ayda yüzde 70’lik büyümeyle 690 megavattan 1005 megavata yükseldi.
Bu performansıyla Türkiye bu yıl, jeotermal elektrik üretiminde en hızlı büyüyen ülke olarak tarihe geçti. Yılbaşında jeotermal enerji üretiminde dünyada yedincisi olan Türkiye, 4,2 milyar dolarlık yatırımlar ile 1.005 megavata ulaştı ve bu başarısıyla ABD, Filipinler, Endonezya’nın ardından dünya sıralamasında dördüncülüğe yükseldi.
Türkiye’nin bu alandaki yükselişini değerlendiren Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER), Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk, yatırımcılar olarak jeotermal sektörüne yatırımların devamlılığı için çalıştıklarını belirtti. Şentürk, “Üyelerimizin bakanlık kabulü sonrası verilen onayların ardından JESDER olarak kurulu güç bilgilerini güncelledik. 19 Ağustos 2017 itibariyle ülkemizdeki jeotermal enerji santrallerinin elektrik üretiminin toplamda 1.005 megavat kurulu güce ulaşmış olmasının gururunu yaşıyoruz. Bu gururu bize destekleri ile yaşatan devletimize şükran borçluyuz. Bu sektör desteklenmeye devam ederse ülkemize daha nice gururlar yaşatacaktır” dedi.
Jeotermal yatırımların 2020 yılında artarak 7 milyar dolara ulaşacağını belirten Şentürk tamamen yerli sermaye kullanan 30 yatırımcı üye ile, sektörün geldiği noktadan duyduğu mutluluğu belirterek, devletimizin yatırımcılara desteğinin öneminin altını çizdi. Şentürk, “Milli kaynağımız jeotermal kaynaklardan üretilen elektrikle şu ana kadar ülke ekonomisine 260 milyon dolarlık katkı sağlanmış, 330 bin ton akaryakıt ve 1 milyar metreküp doğalgaz ithalatı azaltılmıştır. Mevcut kurulu güç üzerinden yasal sorumluluklar da dikkate alındığında, jeotermal elektrik santrallerinin katkısı 440 milyon dolara ulaşmaktadır” diye konuştu.
Şentürk, şunları kaydetti: “Jeotermal kaynak kullanılan sektörler, devlet tarafından vergisel teşviklerle de desteklendiğinde yerli ve yenilenebilir enerji kaynağımız olan jeotermal kaynaklarımızı tam anlamıyla verimli şekilde kullanmış olacağız.”