Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011'de açıklanan ve kamuoyunda "çılgın proje" olarak bilinen Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin detayları paylaşacağı basın toplantısı düzenledi
Daha önce proje kapsamında 5 alternatif üzerinde çalışıldığını belirten Arslan, söz konusu çalışmanın tamamlandığını söylemişti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Kanal İstanbul ile ilgili detayları şöyle anlattı:
Ağustos 2017 tarihi itibarıyla çalışmalara başlandı. Güzergahların tespiti buna bağlı olacaktır. Sayısal model çalışmaların yapılması, deprem risk değerlendirmelerinin yapılması, rüzgar ve dalga ikliminin çalışmalarının yapılması ve entegre olacağı bütün projelerin yapılmasını bu yılbaşı itibarıyla çalışmalarımızı tamamladık.
5 farklı güzergah üzerinde çalışmalar devam ettirildi. Sayısal modelleme çalışmaları da yaptık. Farklı zemin türleri tespit edildi. 25 yıllık rüzgar verileri kullanılarak, modelleme yapıldı. Rüzgar ve dalga iklim koşulları irdelendi, dalga yükseklikleri belirlendi. Kanal içinde gemi geçişlerinden oluşacak dalgalar en olumsuz senaryolara göre belirlendi. 7 bin metre sondaj çalışması ile 17 bin metre sondaj tamamlandı. Göl ve deniz tabanından çıkacak kazı malzemeleri, kazı malzemesinin dolguda kullanılması da dahil değerlendirildi. Kazı malzemelerinin dolgu malzemesi olarak kullanılabileceği de tespit edildi. Tarım arazilerinde kullanılabilecek toprak, bir kısım malzeme de üçüncü havalimanında oluşan çukurların doldurulabileceği de belirlendi.
Kanal İstanbul güzergahı Marmara Denizi'ni Küçükçekmece Gölü'nden ayıran kıstaktan başlıyor. Altınşehir ve Şahintepe mahallelerinden geçerek Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam edecek Kanal İstanbul, Terkos ve Durusu mahallelerinin yakınlarında Terkos Gölü'nün doğusundan Karadeniz'e ulaşacak. Proje alanı, Arnavutköy (28,6 km) Küçükçekmece (7 km), Başakşehir (6,5 km) ve Avcılar (3,1 km) ilçe sınırları içinde.
Ülkemizin en büyük projesi yaklaşık 10,5 milyar avro ile üçüncü havalimanımız. Kanal İstanbul ondan da büyük olacak. 45 km boyunca önemli bir güzergahta çalışma yapılacak. Doğu-Batı aksında da kentsel dönüşüm de dahil bir maliyeti olacak. Üçüncü havalimanından da büyük bir projeden bahsediyoruz. Rakam zikretmeyeyim.
O bölgedeki vatandaşların daha iyi şartlarda yaşayacağı bir kentsel dönüşüm olacak. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışıyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İSKİ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile, Enerji Bakanlığı ile, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile, TOKİ ile çalışıyoruz bu proje için. Kamu-Özel işbirliğinin farklı modellerini kullanmayı gerektirecek bir proje olacak. Bu projenin yapılabilir olması lazım. Her farklı unsur farklı modeli içerecek.
Marmara Denizi, Karadeniz'e bağlanacak Kanal İstanbul'la birlikte. Boğaz'ın nasıl kullanılacağı belli. Elbetteki Montrö'yü ayrı tutmak lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın onunla ilgili de açıklaması vardı. Kanal İstanbul'u Montrö ile karıştırmamak lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayeleri önemli. Birçok kurumla yapacağımız işbirlikleri çok önemli. Bakanlıklarımızdaki müsteşarlarımıza da, arkadaşlarımıza da teşekkür ederim. Ortak amacımız milletimize hizmet etmek. Ülkemiz adına katmadeğer kazandıracak projeler önemli. İşe yeni başladık. Bugüne kadar diğer projeleri nasıl hayata geçirdiysek, Kanal İstanbul projesini de hayata geçireceğiz. Çözüm ortaklarımıza da teşekkür ediyoruz.