Ekonomik büyümenin göstergelerinden biri olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Nisan 2022 dönemi sonuçları açıklandı.
Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, mart ayında 49,4 olan manşet PMI nisanda hafif düşüşle 49,2 olarak kaydedildi ve imalat sektörünün art arda ikinci ay ivme kaybettiğine işaret etti.
Firmaların operasyonel kapasitelerini genişletmek amacıyla üst üste 23. ay istihdam artırması, anketin görece olumlu tarafı olarak öne çıktı. İstihdam artışı ılımlı düzeyde ancak mart ayına göre hafif daha yüksek hızda gerçekleşti.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI nisan ayı raporu, imalat sektöründe devam eden zorlu piyasa koşullarına rağmen ikinci çeyreğin ilk ayında bazı göstergelerin iyileştiğine işaret etti. Enflasyonist baskılarda görülen zayıflama belirtilerinin yanı sıra bazı sektörlerde tedarikçilerin teslim sürelerindeki uzama yerini yatay seyre bıraktı. Sektörlerin çoğunluğunda artan istihdam, anketin en olumlu yönlerinden biri olmayı sürdürdü.
Ancak bu sayı, geçen yılın kasım ayından beri en yüksek düzeye çıktı. Ağaç ve kağıt ürünleri ile elektrikli ve elektronik ürünler sektöründe üretim toparlanırken en güçlü büyüme giyim ve deri ürünlerinde gerçekleşti. Kara ve deniz taşıtları üretimi de nisanda artmaya devam etti. En keskin yavaşlama ise metalik olmayan mineral ürünlerde yaşandı.
Takip edilen 10 sektörün çoğunda yeni siparişler ivme kaybederken en belirgin düşüş makine ve metal ürünlerde yaşandı. Elektrikli ve elektronik ürünler sektörünün yeni siparişleri güçlü bir şekilde toparlandı ve büyüme Haziran 2020’den bu yana en yüksek oranda kaydedildi.