Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı reform paketi iş dünyasını umutlandırdı. Pakete ilişkin açıklamalarda bulunan iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları açıklanan hedeflere ulaşılması için destek sözü verdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın önceki gün İstanbul'da açıkladığı reform paketinin içeriği ve değişik konuları kapsaması iş dünyasını umutlandırdı.
“Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019" paketini değerlendiren iş adamları, "ekonomide uzun vadede yapısal dönüşümü hedefleyen, 2019'da atılacak adımları içeren değerli bir yol haritası niteliğinde" değerlendirmesinde bulundu.
Mali disipline odaklanılması ve mali sistemi güçlendirecek düzenlemelere yönelik atılacak adımları olumlu bulduklarını belirten iş dünyası temsilcisi sivil toplum kuruluşları, açıklanan hedeflere ulaşılması için destek sözü verdi. Beklentilerin karşılandığı değerlendirmelerine de yer veren iş dünyası, birçok sektörün direncini arttıracak adımların pakette yer aldığına dikkat çekti.
HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ
- Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), dernek olarak, yapısal dönüşüm paketinde açıklanan hedeflerin başarısı için acilen gerekli çalışmalara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını duyurdu. TÜSİAD tarafından yapılan açıklamada; yeni ekonomik reform paketinin Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme hedefleri ve küresel rekabet gücü açısından olumlu sonuçlara vesile olması temennisi dile getirildi. Açıklamada, “Bu yönde hukuk devleti, temel hak ve özgürlükler ve kapsamlı bir eğitim reformu başta olmak üzere demokrasi, sosyal kalkınma ve yatırım ortamını güçlendirecek reformlara da ivedilikle ihtiyacımız vardır. Böylece aynı zamanda ekonomide verimliliği, girişimciliği, yaratıcılığı ve inovasyonu ilerletmemiz mümkün olacaktır” denildi.
BEKLENTİLER KARŞILANDI
Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Yaşar Doğan yaptığı yazılı açıklamada, açıklanan paketin iş dünyasının beklentilerini karşılayan argümanlardan oluştuğunu aktardı. Doğan, “Türkiye’nin önceliği ekonomi reformuydu ve şu anda hükümetimizin yaptığı çalışmalar da ekonomi alanında yapılacak reformların süreceğini gösteriyor. Türkiye milli üretimle, ihracatla ve ekonomide oluşacak olumlu hava ile daha güçlü temellere oturacaktır” dedi.
YASED YARGI REFORMUNUN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) de Albayrak'ın önceki gün açıkladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında, 2019 yılında hayata geçirilmesi taahhüt edilen yol haritasını desteklediğini açıkladı. YASED'den yapılan açıklamada, ekonomi yönetiminin 31 Mart Yerel Seçimleri sonrasında büyümeyi sürdürülebilir kılacak ekonomik reformlar konusunda harekete geçmiş olmasının önemli bulunduğu kaydedildi. Derneğin açıklamasında, “Finansal yapının güçlendirilmesi, serbest ticaret ve rekabet ortamının tesisi, yargı reformu, mali disiplin ve öngörülebilirlik gibi konular, ekonominin temel unsurları arasındadır. Türkiye’ye uzun vadeli yatırım yapmış uluslararası şirketler olarak ülkemize olan inancımız ve güvenimiz tamdır. Reform paketinin eksiksiz uygulanmasını destekleyecek şekilde, 'ülkemizde daha fazla yatırım, daha fazla üretim, ve daha fazla ihracat' için kamu- özel sektör iş birliğinde hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” denildi.
DEVRİM NİTELİĞİNDE
İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, paket için, "Yıllardır güçlü ve kararlı bir şekilde sürdürülen yapısal reform adımlarının en büyüğü olduğunu gördüğümüz bu açıklamalar, iş dünyası olarak bizleri çok umutlandırdı. Her bir başlık bir devrim niteliğinde ve doğrusunu söylemek gerekirse bizlerin beklentilerinin çok üzerinde" değerlendirmesinde bulundu.
HAKSIZ REKABET ORTADAN KALKACAK
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yeni Ekonomi Programı”nı olumlu bulduklarını belirterek, “Reformların zaman kaybedilmeden hayata geçirilmesiyle haksız rekabet ortadan kalkacaktır” ifadesini kullandı. Palandöken, tarım ve hayvancılıkta atılacak adımların et ithalatını sonlandıracağını, alınan tedbirler sayesinde ise bankacılık ve finans sektöründe yaşanacak rahatlamayla piyasaların hareketleneceğini vurguladı.
Kıdem tazminatına neşter iyi oldu
- Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, yeni ekonomi programının, disiplin, dengelenme ve değişim olmak üzere üç ayak üzerine kurulduğunu belirterek, değişim döneminin yapısal reformlarla gerçekleştirilecek olmasının önemine işaret etti. Türkiye’nin üretim ve vergilendirme alanlarında da reforma ihtiyaç duyduğunu bildiren Baran, Kurumlar Vergisi’nin kademeli olarak düşürülecek olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Baran, kıdem tazminatı konusunun da çözüm beklediğini belirterek, “Kıdem tazminatı bu haliyle ne işçiyi ne de işvereni memnun ediyor. İş barışına hizmet etmediği gibi mahkemelerdeki iş yükünün artmasına da neden oluyor.
- Kıdem tazminatının Bireysel Emeklilik Sistemi ile entegre değerlendirilmesi çok önemli bir gelişmedir. Bu süreçte kıdem tazminatı şartlarıyla tazminata esas çalışma süresi de yeniden ele alınmalıdır” değerlendirmesinde bulundu. Tarımda Milli Birlik Projesi’nin açıklanacak olmasının da memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Baran, şunları kaydetti: “Hal Yasası’nın çıkartılması, genç nüfusu olan ülkemizde istihdama yönelik eğitim planlaması yapılması çok önemli adımlar. Yapısal dönüşüm için 2019 yılında atılacak adımları içeren reform paketinin ülke gerçekleri dikkate alınarak hazırlanmış bir paket olduğunu gördük.”