Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ardından Ankara'da AK Parti Genel Merkezi'nde yaptığı "balkon konuşmasında" yeni dönemdeki ilk icraatlerinin ekonomideki reformist dönemin başlatılması olacağı mesajını verdi. Önümüzdeki 4.5 yılın seçimsiz geçmesinin Türkiye ekonomisinin hem ulusal hem uluslararası bazdaki çalışmalarına olumlu etkisi olacağını dile getiren Erdoğan, "Ülkemizin bekleyen tüm meselelerini reformcu anlayışla hal yoluna koymanın mücadelesini vereceğiz" dedi. Ekonomiye zarar vermeye yönelik yapılan saldırıların önünü önemli ölçüde kestiklerinin altını çizen Erdoğan, "Yapısal reformlarla daha sağlam bir ekonomik mimariyi inşa edeceğiz" açıklamasında bulundu. Erdoğan, 2023 yılı hedefleri doğrultusunda önceliklerinin ise teknoloji ve ihracat odaklı büyümeyi sürdürmek olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları, Türk iş dünyasının beklentileriyle uyum gösterdi. İş dünyası temsilcilerinin seçimin ardından süre gelen değerlendirmelerinde buluştuğu ortak nokta, ekonomiyi yeniden büyüme sürecine dahil edecek çalışmalara odaklanılması gerektiği konusu oldu. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzde 4,5 yılın seçimsiz bir dönem olacağının altını çizmesi de reel piyasalarda ve iş dünyasında olumlu karşılık buldu. Hükümetin yeni dönemde ekonomide katma değerli üretimi sağlayacak yapısal reformları hızlıca hayata geçirmeye ağırlık vermesi bekleniyor.
İş dünyasında tarafından yerel seçim sonuçlarını değerlendiren açıklamalar dün de gelmeye devam etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, hedeflerinin dış ticaret fazlası veren Türkiye olduğunu belirtti. Yazılı açıklama yapan Gülle, şunları kaydetti: "Önümüzdeki 4,5 yılda, siyasi istikrarla birlikte Türkiye ekonomisinde 2. ve 3. nesil reformlara odaklanacağımız, Türkiye'nin küresel rekabetteki konumunu güçlendirecek adımlar adına Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve vizyonuyla ekonomi yönetimimizle omuz omuza çalışacağız."
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ise, yerel seçimler sonrası ekonomiye odaklanılması gerektiğini belirterek, "Önümüzde 4,5 yıl seçimsiz bir dönem var. Bu dönemde ekonomimizde katma değerli üretimi sağlayacak yapısal reformları tamamlayalım" değerlendirmesinde bulundu.
Baran, Türkiye'yi dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına getirmek için gündemin ekonomi olması gerektiğine dikkati çekerek, Türkiye ekonomisinin katma değeri yüksek üretim gerçekleştirebilen, ihracat yapan bir ekonomiye dönüşmesi gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu anımsatan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, "İş dünyamızın enerjisi yüksek, üretme azmi ve heyecanı yüksek. İş dünyamızın beklentilerini karşılayacak, reform gündemini öne alacak bir siyasi irade de mevcut" diye konuştu.
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, seçim sonuçlarını değerlendirerek, ‘‘Yerel yönetimlerden ve göreve gelen başkanlardan beklentimiz, merkezi yönetim ile güçlü koordinasyon içerisinde, yerelden merkeze doğru ülkemizi kalkındırmak adına güçlü bir performans ortaya koymalarıdır" ifadesini kullandı. Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Faik Yavuz da, "4,5 yıl seçimsiz bir döneme giriyoruz. Bu dönemi Türkiye'nin sıçrama yapması, ekonomik açıdan refah ve bolluk dönemine girmesi için bir fırsat olarak görüyorum" dedi.
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye’nin artık seçim atmosferinden çıkması gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin gündemi üretim seferberliği ve ekonomi olmalıdır” ifadesini kullandı. Özdebir, şunları aktardı: “Yatırım ve üretim ortamını iyileştirecek, istihdamı artıracak yapısal reformları ve özellikle mesleki eğitim reformunun süratle gerçekleştirilmesi için çaba göstermeliyiz.”
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Ülkemizi tekrar kalkındırma zamanı gelmiştir. Zaman, seçimin gerginliklerini unutma, ülkemiz ekonomisini kaldığı yerden kalkındırma zamanıdır” ifadesini kullandı. Tellioğlu, seçimleri geride bırakan Türkiye’nin kalkınma hamlelerini kaldığı yerden sürdürmesinin önemine işaret etti.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı (DEİK) Nail Olpak, yerel seçimlerle ilgili, “Bundan sonra önemli olan; daha çok çalışmak, daha çok üretmek, istikrarlı ve dengeli bir şekilde büyümektir” değerlendirmesini yaptı. Olpak, şöyle devam etti: “Ülkemiz, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından ekonomi alanındaki yapısal reformların da hızlanacağı bir döneme girecek. Cumhurbaşkanımızın ve ekonomi yönetimimizin ortaya koyduğu gelecek vizyonu ışığında, yapısal reformların ekonomimize ivme katmasını bekliyoruz.”
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu, Türkiye’nin seçimsiz bir döneme girdiğini belirterek, “Bu, ekonomide finansal reformlara odaklanabilmek açısından önemli bir fırsat olacaktır” dedi. Koloğlu, şu değerlendirmede bulundu: “Seçim gündeminin geride bırakılması ve sağlanan istikrar ortamıyla Türkiye, yatırımlara, istihdama ve sürdürülebilir ekonomik büyümeye odaklanacaktır.” Öte yandan HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ise, seçim sonuçlarının hayırlı olmasını dileyerek, “Yerel seçimlerin ötesinde bir anlam ifade eden seçimler tamamlanmıştır. Türkiye bu farkındalıkla artık kendi gündemine dönmeli, ekonomi ve çalışma hayatına ilişkin halkın talep ve beklentilerini dikkate alan politikalar hayata geçirilmelidir” dedi.