|

İlk F-35 Türkiye'ye teslim edildi

Türkiye, program ortağı da olduğu F-35 Projesi kapsamındaki ilk uçağını Teksas-Fort Worth'te düzenlenen törenle teslim aldı. Uçaklar teslim alındıktan sonra bir süre Türk pilotların eğitimi için Arizona'daki Luke Hava Kuvvetleri Üssü'nde tutulacak.

Yeni Şafak
17:50 - 21/06/2018 Perşembe
Güncelleme: 19:42 - 21/06/2018 Perşembe
Yeni Şafak
F-35 savaş uçağı
F-35 savaş uçağı

Türkiye, düşük görünürlük, sensör teknolojileri ve radar sistemi gibi üstün yetenekleriyle Hava Kuvvetleri Komutanlığının operasyonel etkinliğini artıracak ilk F-35 uçağını teslim aldı.

Türkiye'nin program ortağı olduğu F-35 Projesi kapsamındaki ilk uçağının teslimatı için ABD Teksas-Fort Worth'te yer alan Lockheed Martin tesislerinde tören düzenlendi.

Törene, Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkilileri, projede görev alan Türk şirketlerinin ve Lockheed Martin'in üst düzey yöneticileri katıldı.



Türkiye, F-35 programında 1999 yılındaki başlangıcından bu yana yer alıyor ve Türk savunma sanayisi uçakların üretiminde aktif rol üstleniyor.

18-0001 kuyruk numarasıyla teslim alınan ilk F-35 uçağı pilot eğitimlerinde kullanılmak üzere Arizona'da yer alan Luke Hava Üssü'nde görevlendirilecek. İlk uçağın ardından önümüzdeki günlerde 2. uçak, Mart 2019'da ise 3 ve 4. uçak teslim edilecek. Türk pilotların eğitimi süresince bu uçaklar ABD'de kalacak. Türkiye'ye teslim edilecek 5 ve 6. uçaklar ise Kasım 2019'da üretimlerinin tamamlanmasının ardından doğrudan Türkiye'ye gelecek.

Teslim alınan ilk F-35 uçağı, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine giren ilk 5. nesil savaş uçağı olma özelliği taşıyor. Sahip olduğu düşük görünürlük, sensör teknolojileri ve radar sistemi gibi üstün yeteneklerle Hava Kuvvetleri Komutanlığının operasyonel etkinliğinde çarpan etkisi oluşturacak F-35 uçaklarından Türkiye, yıllara sari olacak şekilde 100 adet tedarik etmeyi planlıyor. Bu kapsamda hali hazırda 30 adet uçağın siparişi verildi.

TÜRK PİLOTLAR EĞİTİMLERE BAŞLAYACAK

Teslimlerin ardından uçaklar ilk aşamada Arizona'daki Luke Hava Kuvvetleri Üssü'ne götürülecek. Daha önceden üsse giden Türk F-35 pilotları ve bakım görevlileri uçuş eğitimlerine başlayarak uçaklarla ilgili tüm bilgi ve donanıma sahip olacak.


'SAĞLIKLI İLİŞKİ YÜRÜTEMEYİZ'

Teslim öncesinde konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ''F-35 konusunda da parlamento da girişimler oldu. 21’inde 2 F-35 bize teslim edilecek. Bu yönde de girişimler var ama biz böyle sağlıklı ilişki yürütemeyiz. Gelin oturalım konuşalım Münbiç’te olduğu gibi. Türkiye önemli bir müttefik, Türkiye NATO’yu riske atacak hiçbir oluşumun içinde olmaz. Bunu bahane ederek yaptırım testleri içinde olmasınlar.'' diye konuştu.

#F-35 savaş uçağı
#Arizona
#Luke Hava Kuvvetleri Üssü
#ABD
#F-35
6 yıl önce