Bin liralık bayram ikramiyesinin tarihi belli oldu. 12 milyon 300 bin kişinin yararlanacağı paketin yasalaşma takvimini açıklayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, düzenlemenin Meclis'ten hızla geçeceğini vurgulayarak “Emeklimiz muhtemelen haziran başında yani Ramazan Bayramı’ndan önce ikramiyesini alacak” dedi. Paketin kamuya maliyetinin 24 milyar lira olduğunu belirten Ağbal, yapılandırma elde edilecek gelire dikkat çekti. Toplamda sosyal güvenlik primi ve vergi olarak 183,5 milyar liralık alacağı yapılandıracaklarını belirten Ağbal, düzenlemeden bu yıl 15-16 milyar liralık tahsilat beklediklerini de ifade etti.
Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren 24 milyar liralık müjde paketinin detayları netleşmeye başladı. Emekli, yaşlı, öğrenci, esnaf, şahit yakını ve gaziler başta olmak üzere toplumun geniş bir kitlesini sevindiren paketin içeriğiyle ilgili dün hem Maliye Bakanı Naci Ağbal hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu konuştu.
EMEKLİYE İKRAMİYE ÖDEMESİ BAYRAMDAN ÖNCE
Kamu alacaklarının yapılandırılması, emeklilere bayram ikramiyesi gibi düzenlemeleri içeren yeni ekonomi paketini değerlendiren Ağbal, “Şimdi çıkacaklar açık artırmaya, diyecekler ki 'Onlar 1 verdi, biz 2 verdik.' Onu 7 Haziran seçimlerinde gördük. Hesabı kitabı bilmeyenlerin 'Ben şuradan şu kaynağı buldum, buradan bu kaynağı buldum' demesiyle bu işler olmaz. Emeklimiz, Ramazan Bayramı'ndan önce, muhtemelen haziranın başında bin lira bayram ikramiyesini almış olacak, hayırlı olsun. Dolayısıyla hızlı bir şekilde bunun Meclisten geçeceğini düşünüyorum. Mayıs ayının belki ortasına bile kalmadan bu paket yasalaşmış olur” dedi.
HANGİ BORÇLARA YAPILANDIRMA GELDİ?
Vadesi geçmiş bütün borçların yapılandırma kapsamında olduğuna işaret eden Ağbal, vergi alacağının 119,2 milyar lira, sosyal güvenlik prim alacağının da 64,3 milyar lira olduğunu ve toplamda sosyal güvenlik primi ve vergi olarak 183,5 milyar liralık alacağın yapılandırılacağını aktardı. Ağbal, "Paketin kapsamında, vergi ve vergi cezası borçları, sosyal güvenlik primleri, gümrük vergileri, idari para cezaları, belediyelerin atık su alacakları, katı atık ücretleri, öğrencilerimizin kredi borçları, kamuya ait arazileri kullananlar ile turizm yatırımcılarının ecrimisil borçları var. Vatandaşımız borcunun aslını ödeyecek, faizleri yerine de Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi oranında ödeme yapmış olacak” dedi.
DAVALIK MESELELERE ÇÖZÜM
Yapılandırmanın 31 Mart 2018'den önceki bütün dönemlere ait borçları kapsadığını vurgulayan Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yapılandırma düzenlemesi önceki yapılandırma kanununa göre ilave avantajlar sağlıyor. Özellikle peşin ödemede hesaplanan faizinin yüzde 90'ını almaktan vazgeçiyoruz. Peşin ödeme önceki yapılandırmalara göre çok daha cazip olacak. Yıl içinde ilk iki taksitle borçlarını öderlerse anapara dışında faizin de yarısını alacağız. Ben vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum: Temmuz sonuna kadar müracaatlarını yapsınlar. Ağustos ayı içerisinde SGK'ya prim borçları, Eylül içerisinde de vergi dairelerine, vergi borçları ödenecek. Bugün vergi dairelerinin vatandaşlarla binlerce davaları var, dolayısıyla vatandaşlarımız müracaat ederlerse dava safhasında olan bütün meselelerini de çözme imkanına da kavuşmuş olacak.”
22 MİLYARI EMEKLİLERE
Maliye Bakanı Ağbal, 24 milyarlık maliyetin hangi kalemlerden oluştuğuna da açıklık getirdi: “Emekli aylığı artışlarının bu yıl bütçesine maliyeti 22,3 milyar lira. Bir de 65 yaş aylığını artırıyoruz, orada da 581 bin kişi var, onun da maliyeti 1,2 milyar lira. Dolayısıyla ikisinin toplamı 23,5 milyar lira. Paket içerisinde bazı başka düzenlemeler de var, onları topluca değerlendirdiğimizde kamu maliyesinin gider tarafında 24 milyar liralık bir artış olduğunu görüyoruz. AK Parti hükümetleri olarak her zaman için hesabımızı, kitabımızı yaparak yola çıktık, hesapsız, kitapsız hiçbir işin içerisine girmedik.”
Kim ne kadar alacak?
‘Hangi emekli ne kadar ikramiye alacak’ sorusunun cevabını ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu verdi. 1000 liralık ikramiyelerin sadece emeklileri kapsamadığına dikkat çeken Sarıeroğlu; Ramazan ve Kurban bayramlarında ödenecek ikramiyelerin, emekli ve aileleriyle birlikte 12 milyon 300 bin vatandaşa katkı vereceğini vurguladı. Bakanlığın paylaştığı bilgi notunda bayram ikramiyesi alacaklar şöyle sıralandı: Sosyal Güvenlik Kurumundan aylık alan SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er-erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri. Ölüm aylığı alan dul, yetim ve ana, babalara ise aylık hisseleri oranında; iş kazası meslek hastalığından dolayı gelir alanlara ise iş göremezlik derecesi oranında ödeme yapılacak.
ORANLARI DA AÇIKLADI
İkramiye, emeklilere yıllık 2 bin lira, aylık bazda ise 166,7 lira ilave artış anlamına geliyor. Sarıeroğlu, emekli aylıklarına göre bu artış oranını ise şöyle duyurdu: “Emekli aylığı;800 TL olan kişi için ilave % 20,8’lik artış, 1.000 TL olan kişi için ilave % 16,7’lik artış, 1.500 TL olan kişi için ilave % 11,1’lik artış, 2.000 TL olan kişi için ilave % 8,3’lük artış sağlanmış olmaktadır.”
- HAKKINI KAYBEDENE İKİNCİ BİR ŞANS
- Yürürlükteki mevcut yapılandırma kanunlarının aynen devam edeceğini ancak haklarını kaybedenlerin yeni kanun kapsamında müracaat edebileceğini bildiren Ağbal, “Bugün itibarıyla borçlarının kalan bakiyesini eğer peşin öderlerse, gelecek aylara ilişkin hesaplanan faizin yüzde 90’ından vazgeçiyoruz” ifadesini kullandı. Ağbal, önceki yıllardaki yapılandırma sonuçlarına göre, yeni yapılandırma düzenlemesinden 15-16 milyar lira gelir elde edilmesini öngördüklerini dile getirdi.
MEMURLAR İÇİN DE ÇALIŞMA YAPIYORUZ
Memurların emekli ikramiyesi ve işçilerin de vergi dilimi konusundaki taleplerinin sorulması üzerine Ağbal şunu söyledi: “Hükümet olarak her zaman bütün toplum kesimlerinin refahını arttırma noktasında gayretimiz oldu. Bu açıdan burada talepleri dikkatle inceliyoruz, çalışmalarımızı yapıyoruz, imkanlarımıza bakıyoruz.” Şu an akaryakıt ürünlerinde özel tüketim vergisinin aşağıya çekilmesi şeklinde bir çalışma yok” diyen Ağbal, yaklaşık 1,5 yıldır akaryakıt üzerindeki vergilerde herhangi bir artış yapmadıklarını söyledi.