|

İkinci el satışı ile ilgili kurallar yeniden belirlendi

İkinci el araç ticaretinde yeni dönem başladı. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren ikinci el araç satışı ile ilgili kuralları belirleyen yönetmelik, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapmak isteyenlere yetki belgesi alma zorunluluğu getirilirken, belgesinin süresi 5 yıl olacak. Bundan sonra herkes ikinci el otomobil satamayacak. İkinci el otomobil satacak kişilerin yetki belgesi alması gerekecek. İkinci el araçlar, sigortasız satılamayacak. Aracın tüm bilgileri ekspertiz raporuyla alıcıya bildirilecek. 3 ay veya 5 bin kilometre garanti zorunluluğu olacak.

Yeni Şafak
11:30 - 14/02/2018 Çarşamba
Güncelleme: 12:14 - 14/02/2018 Çarşamba
Diğer
İkinci el otomobilde kurallar değişti.
İkinci el otomobilde kurallar değişti.

İkinci el araç ticaretinde yeni dönem başladı. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren ikinci el araç satışı ile ilgili kuralları belirleyen yönetmelik, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, ikinci el motosiklet, otomobil, arazi taşıtı, otobüs, kamyonet, kamyon ve lastik tekerlekli traktör satışı için artık her önüne gelen galeri açamayacak. Posta'da yer alan habere göre, ikinci el araçlar, sigortasız satılamayacak.

Siteye bakılacak

Yönetmeliğe göre; ikinci el alım satımını yetki belgesi olan tacir ile esnaf yapabilecek. Belgeyi işletmenin bulunduğu yerdeki İç Ticaret İl Müdürlüğü 5 yıllığına verecek ve iptal edecek. Yetkili galerilerin listesi Gümrük Bakanlığı’nın ‘gtb.gov.tr’ adresinden ilan edilecek. Bakanlık, ‘bilgi sistemi’ne yetki belgesi, mesleki yeterlilik ve hizmet yeterlilik belgesi olan işletmeleri işleyecek.

Raporsuz satış yok

Galeri, 8 yaşın ve 160 bin kilometrenin altındaki ikinci el aracı satabilmek için ekspertiz raporu almak zorunda. Üstü için zorunlu değil. Ekspertiz raporunun ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı; diğer hallerde yetki belgesine sahip işletme tarafından ödenecek. Raporu, TSE belgeli ustalar verecek.


Kilometre yazılacak

Vatandaş ikinci el aracını galeriye verdiğinde, kendisine taşıt teslim belgesi düzenlenecek. Aracın ruhsat, kilometre, boyalı ve değişen parça bilgileri, taşıt arıza ve hasar, güvenlik, iç ve dış donanım bilgileri belgede yazılacak. Aracılık hizmeti karşılığında işletmeye ödenecek ücretin tutarı; aracın galeride kalış süresi, tarafların tebligat adres ve imzaları da yazılacak.


Etiketi olacak

Galerideyken hasar oluşursa, işletme sorumlu olacak. Aracılık hizmeti olarak işletmeye ödenecek komisyonun üst sınırını, Gümrük Bakanlığı belirleyecek. İkinci el araç üzerinde de etiket bulunacak. Etikette marka ve modeli, model yılı, motor ve şasi numarası, yakıt türü, kilometresi, satış fiyatı, boyalı ve değişen parçaları, hasar kaydı, rehin ve haciz olup olmadığı bilgileri yazacak.

#İkinci el araç
#Yönetmelik
#Resmi Gazete
6 yıl önce