İhracatta üretimi, istihdamı ve ihracatı artıracak yeşil pasaport uygulaması hayata geçiyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi konu ile ilgili olarak “Karar Bakanlar Kurulunda imzalandı, ihracatçılar olarak bir an önce uygulama usul ve esaslarının belirlenmesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu.
Başarılı ihracatçıların dünyanın her yerine rahatlıkla gidebilmeleri, vize işlemleri sebebiyle zaman kaybı yaşamamaları amacıyla hayata geçirilecek hususi (yeşil) pasaport çalışmasında son aşamaya gelindi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi “Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, Hükümetimize sunduğumuz 22 maddelik öneri paketinin en önemli maddelerinden birisi ihracatçılarımıza yeşil pasaport verilmesiydi. Temmuz ayında Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım bize müjdeyi vermişti. Şuan bu karar Bakanlar Kurulunda imzalandı, ihracatçılar olarak biz de bir an önce uygulama usul ve esaslarının belirlenmesini bekliyoruz" açıklamasında bulundu.
- Son 3 yıla bakılacak
- İhracatçılara verilecek yeşil pasaport uygulamasına göre;
- Son 3 yılda yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon dolar arasındaki ihracat şirketlerine 1,
- 10-25 milyon dolar arasındakilere 2,
- 25-50 milyon dolar arasındakilere 3,
- 50-100 milyon dolar arasındakilere 4,
- 100 milyon doların üzerindekilere 5 yeşil pasaport hakkı verilecek.
Yeşil pasaport uygulamasının hayata geçmesinin Türkiye'nin ihracatı ve ekonomisi üzerinde bir kaldıraç etkisi oluşturmasının beklendiğini söyleyen Büyükekşi, “Böylece, ihracatımızın yaklaşık yarısını gerçekleştirdiğimiz Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere dünyadaki birçok noktaya rahatlıkla ve zaman kaybı olmaksızın ulaşım imkânı yakalayacağız" dedi.
Büyükekşi açıklamasına şöyle devam etti:
- “Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci liderliğinde atılım yılı ilan ettiğimiz 2017 yılında 6 kıtada 249 ülke/bölgeye ihracat yaparak Türk bayrağını gururla dalgalandırarak dünya üzerinde girilmedik pazar bırakmayacağız. Böylece hem üretimimiz, hem istihdamımız hem de ihracatımız aratacak."
Hususi pasaportlar; Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski Bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz. Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu tür pasaport verilir.
İl ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince hususi pasaport verilir. Hususi pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı tür pasaport verilir.
Hususi pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı türden pasaport verilmesi mümkündür.
Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir. Hak sahibi ebeveynin vefatı durumunda vefat eden ebeveynden dolayı emekli aylığı (yetim maaşı) bağlanan çocuklar iş sahibi olarak değerlendirilmeyip yukarıda belirtilen diğer şartları taşımaları halinde hususi pasaport verilebiliyor.