EDISYON:

GYO'ların piyasa değeri 350 milyar TL'ye ulaştı

Mehmet Ali Parto
04:006/06/2024, Perşembe
G: 6/06/2024, Perşembe
Yeni Şafak
İbrahim Ömer Gönül
İbrahim Ömer Gönül

Gayrimenkul sektörü Ankara’da buluştu. GYODER'in düzenlediği 1. Ankara Gayrimenkul Zirvesi’nde konuşan SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, GYO'ların piyasa değerinin 350 milyar TL’ye ulaştığını belirtti.

Gayrimenkul sektörü, dün Ankara’da Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen 1. Ankara Gayrimenkul Zirvesi’nde buluştu. Zirvede; sektörün güncel durumu ve gelecek trendleri değerlendirildi.

BÜYÜME SÜRECEK

Zirvede konuşan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) ve gayrimenkul yatırım fonu (GYF) modellerinin özellikle son yıllarda daha çok ilgi gördüğünün altını çizdi. Gönül, “GYO’ların 2021 yılında toplam piyasa değeri 95 milyar TL iken 2023'te 350 milyar TL’ye yükseldi. Mevcut durumda Borsa’da işlem gören toplam 47 adet GYO’muz var. Önümüzdeki dönem bu sayının artarak devam edeceğini görüyoruz. 2021 yılında 15 milyar TL olan GYF büyüklüğü de 2023 sonunda 75 milyar TL’ye ulaştı.Fonların portföy büyüklüğü ilk 5 ayda 82.5 milyar TL’ye ulaştı” dedi.

ÇARPAN ETKİYE SAHİP

GYODER Başkanı Neşecan Çekici ise, 2 milyon kişiye istihdam sunan gayrimenkul sektörünün 300’den fazla alt sektörü desteklediğini belirtti. Çekici, "Gayrimenkul, ekonomiler için çarpan etkiye sahip” açıklamasında bulundu.

SEKTÖR İLK 3 AYDA %11 BÜYÜDÜ

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da, “Özellikle deprem sonrası yaşadıklarımız bu sektörün sıkıntılarını günyüzüne çıkardı. Yıllar önce müteahhitlikte çok kâr var diye bir sürü kişi bu işe girdi. O süreçten sonra sektörde büyük sıkıntılar başladı" dedi. Diğer yandan eleman sıkıntısına değinen Baran, şöyle devam etti: "Türkiye’de 208 üniversite var ama olması gereken belki de 50-60. Şu an başta inşaat sektörü olmak üzere çalışacak eleman bulamıyoruz. Bu sorun üretimi de etkiliyor. Buna rağmen gayrimenkul sektörü, 2023’ü yüzde 8.7 büyüme ile kapattı. Hatta 2024 yılının ilk 3 ayı itibarıyla yüzde 11 civarında bir büyümeden bahsediyoruz.”



#Gayrimenkul
#Ekonomi
#Ankara

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.