Türkiye, elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını her geçen yıl biraz daha artırıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yapmış olduğu düzenlemeler ile ekonomik yapılabilirliği daha cazip hale getirilen çatı ve cephelerde güneş enerjisi santrali (GES) kurulumu sayesinde kendi elektriğini güneşten üreten haneler, sanayi tesisleri, tarımsal faaliyetler her geçen gün artıyor. Çatılarda kurulan fotovoltaik güneş enerjisi panellerinin kapasitesi 270 MW’yi geçti.
Güneşten elektrik üretmenin yanı sıra termal güneş enerjisi kollektörleri ile sıcak su üretiminde ise Türkiye, Çin ve ABD’nin ardından dünya üçüncülüğüne yerleşti. Türkiye’yi ise sırasıyla Almanya, Brezilya, Hindistan, Avustralya, Avusturya, İsrail ve İtalya izliyor.
Konuya ilişkin bir grup gazeteciye değerlendirmede bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Güneş enerjisi kurulu gücü ve güneşten elektrik üretimi konusunda son yıllarda ciddi bir atak yaptık. Özellikle lisanssız üretimin bugün yüzde 90’ından fazlasını güneş enerjisi santralleri oluşturuyor. Esasında Anadolu’da güneş enerjisinden sıcak su elde etmek için çatılara kurulan güneş kolektörleri oldukça yaygın. Bu kültürün bir sonucu olarak Türkiye’nin bu konuda dünya üçüncüsü olması şaşırtıcı bir sonuç değil. Amacımız bunu bir sonraki aşamaya taşıyarak çatı ve cephe uygulamalarıyla kendi elektriğini üreten bir yatırımcı profili ortaya çıkarmak. Hanelerde otellerde, hastanelerde, kamu kurumlarında, okullarda, tarlalarda, sanayi kuruluşlarında çatıların güneş panelleriyle parlamasını istiyoruz” dedi.