|

Güçlü tasarruf sıkı mali disiplin

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ‘Yeni Ekonomi Modeli’nin yol haritasını bugün açıklayacak. Güçlü tasarruf, sıkı mali disiplin ve faiz giderlerini azaltma hedefleri öne çıkıyor. İstişare mekanizmasıyla kurgulanan modelde 2019 yılı büyümesinin yüzde 3-4 olması, enflasyonun en kısa sürede tek haneye inmesi, cari açığın yüzde 4 civarında dengelenmesi öngörülüyor. Bütçe açığı yüzde 1,5 seviyesinde sınırlandırılırken, 5 ayda 35 milyar liralık tasarruf hedefleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/08/2018 Cuma
Güncelleme: 00:26 - 10/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
​Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
​Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

Ekonomi yönetiminin yol haritasını ortaya koyacak ‘Yeni Ekonomi Modeli’nin çerçevesi netleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bugün açıklayacağı modelde; güçlü tasarruf, güçlü mali disiplin ve faiz giderlerini azaltma hedefleri öne çıkıyor. Büyüme hedefinin bir miktar aşağı çekildiği yeni modelde; cari açıkta iddialı hedef dikkat çekiyor.

İstişare mekanizmasıyla kurgulanan Yeni Ekonomi Model’e ilişkin çerçeve bugün açıklanıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından kamuoyuyla paylaşılacak çerçeveye ilişkin dün yapılan açıklamada, önemli detaylar var. Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada, Orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili çalışmaların ise tüm hızıyla devam ettiği ifade edildi. Toplumun farklı kesimleriyle bir araya gelinerek OVP'ye baz teşkil eden parametreler için istişarelerin sürdüğü belirtilen açıklamada, bakanlık bünyesinde, ilgili paydaşların ve akademisyenlerimizin yer aldığı önemli bir çalıştay gerçekleştirildiği aktarıldı.

% 4 BÜYÜME VE %4 CARİ AÇIK

Açıklamada, OVP kapsamında 2019 yılı büyümesinin yüzde 3-4 aralığında olması öngörüsüne dikkat çekildi. Bakanlık açıklamada, “Enflasyonun en kısa sürede tek haneye inmesi için güçlü bir politika birleşimi ve tedbir seti detaylı olarak planlanacaktır. Cari açığın ise yüzde 4 civarlarında dengeleneceği beklenmektedir” denildi.

BÜTÇE AÇIĞI YÜZDE 1,5 SINIRLANDIRMASI

Kamuda bu yıl başlatılan tasarruf programının orta vadede devam edeceği vurgulanarak, bütçe açığının yüzde 1,5'lar seviyesinde sınırlandırılacağı, özellikle altyapı yatırımlarında yurt dışı finansman ve yabancı yatırımcı şartıyla ilerleneceğine dikkati çekildi. Kamudaki tasarruf ve dengeli ekonomik yapıyla Hazine borç çevirme oranlarının yüzde 100'lerin altına indirileceğinin altı çizildi.

35 MİLYARLIK TASARRUF

Açıklamada, “2018 yılının geri kalan bölümünde ise daha önce açıkladığımız ve bir süredir üzerinde çalıştığımız 35 milyar liralık tasarruf ve gelir arttırıcı önlemle faiz dışı fazlanın 5 milyar liraya yükselmesi, yılın bundan sonraki aylarında 'kredi roll over' oranının yüzde 100 olması (yıl sonu iç borç çevirme oranının yüzde 104 olması), bütçe açığının ise yıl başında açıklanan program ile paralel olarak yüzde 2'nin altında olması hedeflenmektedir” değerlendirmesinde bulunuldu.

GERÇEKLERİ YANSITMAYAN RAPORLARA İTİBAR ETMEYİN

Yılsonuna kadar mali politikalar ve ilgili aksiyonlarımızla bu hedefleri gerçekleştirmenin temel amaç olacağı bildirilen Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, Türk bankacılık sistemine ilişkin spekülasyonlara karşı da dikkat olunması istendi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

BANKACILIK SİSTEMİMİZ SAĞLAM

“Turk bankacılık sistemi, sağlam sermaye yapısı ve bilançosuyla finansal dalgalanmaları geçmişte olduğu gibi bugün de etkin biçimde yönetebilecek konumdadır. Piyasada bankalarımız ve şirketlerimizle ilgili yapılan spekülatif açıklamaların aksine, kur ve likidite riski konusunda bir problem görülmediği denetleyici kurumlarımız tarafından da düzenli olarak yayınlanan raporlarda gözükmektedir. Yatırımcılar ve halkımızın bu söylentilerden ziyade gerçek durumu yansıtan raporlara itibar etmesini tavsiye ederiz.”

#Berat Albayrak
#​Ekonomi
6 yıl önce