|

Güçlenerek çıkacağız

Türkiye, ABD’nin ekonomik saldırısının gerçek amacını deşifre etmek, Türk ekonomisinin gücünü dünyaya göstermek için yoğun bir çaba harcıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün 4 bini aşkın yabancı yatırımcıya telekonferansla Türkiye’nin haklılığını anlattı. Türkiye’nin süreçten güçlenerek çıkacağını vurgulayan Albayrak, şu mesajları verdi: IMF’ye başvurma planımız yok. Halkbank’a ceza verilmesini beklemiyoruz. Yatırımcılardan destek gördük, Türkiye ekonomisine güven devam ediyor. ABD yaptırımları sorunu ile birçok ülke karşılaşıyor, koordine halinde olmamız gerekli.

Yeni Şafak
04:00 - 17/08/2018 Cuma
Güncelleme: 01:45 - 17/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
​Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
​Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

4 bini aşkın yabancı yatırımcıya telekonferansla seslenen Albayrak, Türkiye'nin finansal saldırı sürecinden güçlü bir şekilde çıkacağının altını çizerek, "Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz. Doğrudan yabancı yatırımcıya odaklandık. Enflasyonu düşürmek önceliğimiz olacak" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dünya genelinde 4 bini yabancı yatırımcıyla telekonferansta görüştü. Bir buçuk saati aşkın görüşme süresince önemli açıklamalarda bulunan Albayrak, Türkiye'nin IMF'ye başvuru gibi bir planı olmadığını, doğrudan yabancı yatırıma odaklandıklarını kaydetti; "Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz. Enflasyonu düşürmek önceliğimiz olacak. Halkbank'a da bir ceza beklemiyoruz" dedi. İşte Albayrak'ın mesajlarından öne çıkanlar:

ENFLASYON TEK HANEYE İNECEK

* Ülke olarak zorlukları anlıyoruz ve farkındayız. Şu anda piyasa düzensizliğiyle uğraşıyoruz. Türkiye, kurdaki dalgalanmalardan daha güçlü bir şekilde çıkacak.

* Türk bankacılık sistemi sağlıklı ve güçlü, açık döviz pozisyonu yok. Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz. Daha fazla mali sıkılaşmayı sağlayacağız. Mali disiplin ekonominin ana çıpalarından biri.

* Sorunlu krediler konusunda stres testi yapıyoruz. Önceliğimiz yapısal reformlar ve enflasyonu düşürmek. Enflasyonla mücadelede Merkez Bankası'nın ihtiyaç duyduğu her türlü mali duruşu sağlayacağız. Mümkün olduğunca kısa sürede enflasyonu tek haneye indirmek istiyoruz

* Para politikası enflasyonla tek başına mücadele için yeterli değil. Para ve maliye politikasının koordineli ve dengeli olması gerekiyor. Yeni bakanlık ve para politikasının koordinesi önemli.

IMF PLANI BULUNMUYOR

* IMF'ye başvurma planımız yok. IMF ile herhangi bir görüşmemiz de yok. Doğrudan yabancı yatırımı çekmeye odaklandık.

* Hükümet belirli harcama kısıntıları yapacak. Gelir tarafında pozitif performans gözlemliyoruz. Bu yılın sonunda 6 milyar lira faiz dışı fazla vereceğiz. Mali politikalarla faiz dışı fazlayı desteklemeye odaklandık.

* Şirketlerin net açık pozisyonunda ortalama vade 5 yıl. Kısa vadeli yükümlülükleri karşılayabilecek pozisyondalar.

* Eğer kamu bankalarının yardıma ihtiyacı olur ise hükümet arkalarında durur. Türk bankacılık sistemi sağlıklı ve güçlü, açık döviz pozisyonu yok. Bankalardan son dönemde büyük bir mevduat çıkışı yaşanmadı.

* Bankacılık sektörü mevcut volatiliteyi yönetebilecek kapasitede, sektöre destek verme konusunda tereddüt etmeyeceğiz.

GÜVEN ADIMLARI GELECEK

* Halkbank'a ceza verilmesini beklemiyoruz.

* Yatırımcılardan destek gördük, Türkiye ekonomisine güven devam ediyor. Güveni artırmak için her türlü adımı atacağız. Yatırımcılarla açık ve şeffaf diyaloğumuz sürecek.

* Çerçeveler serbest piyasa doğrultusunda oluşacak, sermaye kontrolleri hiçbir zaman gündemimizde olmayacak.

* Güveni artırmak için her türlü adımı atacağız. Türkiye serbest piyasa yaklaşımından sapacak bir kriz döneminde değil.

* İstihdam piyasasının esnekliği önceliklerimiz arasında.

* Birkaç hafta içinde ek fonlama kaynakları açıklayacağız. Yeni makro ihtiyati tedbirler, sıkı makro ve mali politikalarla daha sürdürülebilir bir büyümeyi yakalacağız.

* Bundan sonra daha ılımlı bir büyüme süreci bekliyoruz.

* ABD yaptırımları sorunu ile birçok ülke karşılaşıyor, koordine halinde olmamız gerekli.

  • Berlin’de
    buluşalım
  • Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yatırımcılara yönelik konferansı öncesi dün Almanya Finans Bakanı Olaf Scholz ile telefonda görüştü. İki bakan, 21 Eylül'de Berlin'de bir araya gelme konusunda mutabık kaldı. Konuya ilişkin Bakanlıkça yapılan açıklamaya göre görüşmede, ağırlıklı olarak ABD'den gelen yaptırım kararları ve Türkiye ekonomisine karşı atılan adımlar konuşuldu. Alman Bakan Scholz'un, "Güçlü Türkiye ekonomisi hem Almanya hem de Avrupa Birliği için büyük önem taşıyor" dediği belirtilen açıklamada, Albayrak'ın ise ABD'nin haksız tutum ve uygulamaları sonrası Almanya'dan gelen destek mesajlarından duyduğu memnuniyeti dile getirdiği kaydedildi.
  • İŞBİRLİĞİ GÜÇLENECEK
  • Almanya ve AB makamlarınca ifade edilen destek mesajlarının, Türkiye ile Almanya ve AB arasındaki ilişkilerin geleceği açısından toplumdaki güveni artırdığına dikkat çekilen açıklamada, “Sayın Albayrak, bu süreçte Türkiye'ye verilen desteğin, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerde yeniden karşılıklı yapıcı bir yaklaşım ile pozitif sonuçlar alınabilecek bir dönem için de umut verdiğini dile getirmiştir" denildi.
#Türkiye
#ABD
#Berat Albayrak
6 yıl önce