Tüketicileri gıdalara karşı üst düzeyde korumak için hazırlanan düzenleme için geri sayım başladı.
Düzenlemenin getirdiği en dikkat çeken yenilik ise besin bildirimi olacak. Hazır ambalajlı gıdalarda 100 gram veya 100 mililitre üzerinden yapılacak bildirimlerde enerji değeri ile birlikte besin ögelerinin (yağ, donmuş yağ, trans yağ, karbonhidrat, şeker, protein ve tuz) miktarının yer alması zorunlu olacak. Bunun için de trafik ışığı uygulaması devreye alınacak.
Gıda hakkında zorunlu bilgilendirme, hazır ambalajlı gıdalarda doğrudan ambalajın üzerinde veya bu ambalaja ayrılmayacak şekilde yapıştırılmış veya iliştirilmiş bir etiket üzerinde bulunacak. Toplu tüketim yerlerindeki ambalajsız ürünler için ise tüketici istediği zaman herhangi bir ürünün bileşenlerini veya besin bildirimini talep etmesi halinde işletme sahibi bunu tüketicilere vermekle yükümlü. olacak.
Düzenleme sadece ambalajlı olarak satılacak ürünleri de kapsamayacak. Otel, restoran ve lokanta gibi toplu tüketim yerlerinde son tüketiciye sunulan hazır ambalajlı olmayan gıdalarla ilgili de zorunlu bilgiler tüketiciye sunulacak.
Gıda işletmecileri, kendi kontrolleri altında yürütülen faaliyetler kapsamında, son tüketiciyi yanıltacak veya tüketicinin korunma düzeyini ve bilinçli seçim yapma şansını azaltacak şekilde gıdaya eşlik eden bilgilerde değişiklik yapamayacak, yapılması halinde ise sorumlu olacak.
Düzenleme sadece gıda içeriklerini de içermeyecek. Gıda hakkında bilgilendirmenin doğru, açık ve tüketicinin kolay anlaşılır olması için de bir takım kurallara uyulacak.
Gıdanın bir hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğuna dair bilgilendirme yapılamayacak ve bu tür özelliklere atıfta da bulunulamayacak.
Yönetmelikle birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na da çok önemli bir yetki de verilmiş oldu. Bakanlık gerekli gördüğü durumlarda, belirli gıda veya gıda gruplarına yönelik olarak ürünün izlenebilirliğini temin etmek amacıyla, etiketlerde ürün takip sistemini uygulayabilecek.
Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi kapsamında yapılan yasal düzenlemelerle, gıdalardaki tuzun azaltılması için de çok sayıda adım atıldı.
Buna göre, tuz oranı, ekmeklerde en az yüzde 25, kavurmada ağırlıkça yüzde 40, salçalarda en az yüzde 64, kırmızı pul biberde yüzde 22 düşürüldü. Sofralık zeytinde tuz miktarı ağırlıkça maksimum yüzde 8 ile sınırlandırılırken, peynirlerin içerebileceği maksimum tuz oranı çeşidine göre değişmekle birlikte yüzde 35-61 azaltıldı.
''Bir yetişkinin günde alması gereken tuz miktarı 5 gram. Fazla tuz yüksek tansiyona, insülin direncine, böbrekte hasara, mide kanserine, kemik erimesine neden oluyor. Düzenlemeyle tuz oranları ekmekte yüzde 25, salçada yüzde 64 düşüyor. Tüm paketli gıdalarda tuz oranları düşürülmeli. Paketli gıdalarda özellikle turşu, ketçap, zeytin, soya sosu gibi ürünlerin tuz oranına dikkat edilmesi gerekiyor. Tuz pek çok sağlık sorununa neden oluyor. Aynı şeyin şekerli ürünlerde de yapılması gerekmekte. Şekerin de zararı tuzdan daha fazla.'' dedi.