Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'de yılda 214 milyar liralık 65 milyon ton gıda atığı oluştuğunu belirterek, "Bunun yüzde 60'ı engellenebilir durumda." ifadesini kullandı.
Tarladaki ürünün sofraya gelinceye kadar yüzde 30'dan fazlasının çöp olduğunun altını çizen Palandöken, "Gıda israfıyla mücadele, gıda üretimi kadar önemlidir. Gıda israfı yüzde 42'lik oranla en çok evlerde yapılıyor. Evleri yüzde 39 ile üreticiler, yüzde 14 ile yemek sektörü, yüzde 5 ile perakendeciler takip ediyor. Geçtiğimiz yıl mevsimsel faktörler nedeniyle de birçok farklı kalemde ürün tarlada kaldı, satılamadan çöp haline geldi. Bunların olumsuz etkileri umut ediyoruz ki bu yıl bertaraf edilecektir." değerlendirmesinde bulundu.
Palandöken, şunları kaydetti:
"Ekmeğimizi, meyvemizi, sebzemizi kıymetini bilerek, israf etmeden tüketmeliyiz. Gıda ürünlerini ihtiyacımız kadar alıp, uygun şekilde saklamalıyız. En önemlisi toptan ve perakende satışlarda daha çok kazanmak için ürünlerin depolarda ve tezgahlarda bozulmasına izin vermemeliyiz. Bunu bir davranış alışkanlığı haline getirerek küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza aşılamalıyız."