İş dünyasının önde gelen isimleri ‘Sürdürülebilir Gelecek İçin Liderler Zirvesi’nde buluştu. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin sunduğu fırsatlardan bahseden liderler, kendi sektörlerinde gerçekleştirdikleri en iyi uygulamaları ve gelecek hedeflerini paylaştı.
İklim değişikliği ve doğal kaynakların giderek azalması birçok sorunu da beraberinde getiriyor. İş dünyasının önde gelen isimleri konuya dikkat çekmek için, Yıldız Holding Sürdürülebilirlik Platformu ev sahipliğinde düzenlenen Sürdürülebilir Gelecek İçin Liderler Zirvesi’nde biraraya geldi. Zirve kapsamında düzenlenen “İş Dünyasının Liderleri Sürdürülebilir Gelecek için İş Birliği ve Ortaklıkları Konuşuyor” başlıklı panelde, ekonomideki yeni yaklaşımlar ve sürdürülebilirliğin küresel ekonomideki etkileri ve sektörler arası iş birliklerinin geliştirmesinin önemine değinildi. Liderler aynı zamanda kendi sektörlerinin başarılı örneklerini de paylaştı.
HEDEF: SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİ
KALICI BİR KALKINMA HEDEFİNE DOĞRU
ORTAK VİZYON OLUŞTURMAK LAZIM
Ziylan Grup Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi de, Türk ayakkabı sektörünü güçlendirmek için çalıştıklarını ifade etti. Büyükekşi, Şanlıurfa’da sektöre yönelik kalifiye eleman yetiştirdiklerini, 3-5 sene içinde 10 bin kişilik istihdam oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
Varaka Kağıt 200 bin ton üretecek
Bolat, Albayrak Holding’in sürdürülebilirlik konusunda yaptığı çalışmaları şöyle özetledi: “Balıkesir’de kapanmış ve çürümeye terk edilmiş bir sanayi fabrikasını yeni yatırımla hayata döndürdük. Böylece atık kağıtları toplamak ve hammadde olarak kullanmak suretiyle yılda 200 bin tonluk kağıt üretimi 2019 yılı başında hayata geçecek. Bu yatırım, çevre kirliliğini ve doğal kaynak kullanımındaki israfı önleyecek. Ayrıca, ülkemizin üretimine ve istihdamına büyük bir katkı yapacak. Net ithalatçı olduğumuz kağıt sektöründe ciddi bir miktarda kağıt ithalatını ve cari açığı da azaltmış olacak. Hammadde olarak toplanacak hurda kağıtları yeniden üretime kazandıracak. Bu da sürdürülebilirlik için çok önemli bir faaliyet ve katkıdır.”
AR-GE’YE TAM DESTEK
Bolat, bu konudaki diğer faaliyetlerini şöyle sıraladı: ”Kaynakların kullanımında daha etkin kullanım, israfı azaltma ve tasarruf tedbirleri. Araç kullanımı, yakıt ve yedek parça kullanımında tasarruf programlarımız var. Kapanmış, çürüyen bir zamanların üç büyük sanayi tesislerini ülke sanayine kazandırdık. Ereğli Tekstil, Tümosan, Balıkesir Kağıt. Tümosan’da dizel motor imalatı ve yüzde 94 yerli katkı ile traktör imalatı yapmak. AR-GE çalışmaları ile 450 CC’lik dizel motor üretmek.”
Akıllı Hayat 2030’u belirledik
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni odaklayarak, sürdürülebilirlik stratejisinde Akıllı Hayat 2030’u belirlediklerini bildiren Zorlu, “Grup şirketlerimizle birlikte daha yaşanabilir ve daha iyi bir gelecek için rotamızı ‘Akıllı Hayat’a doğru çevirdik” dedi. Yıldız Holding Sürdürülebilirlik Genel Müdürü Begüm Mutuş da zirvenin kapanışındaki konuşmasında, iş dünyası için gerçekleştirdikleri çağrıyla, sürdürülebilir hedefler belirlediklerini söyledi.