Dünya Helal Zirvesi'ne katılan FilistinTürk İş Adamları Derneği Başkan Yardımcısı Mahmud Sughayer asılsız iddialara cevap verdi: “Filistin'in giriş ve çıkışları kapalı. Sınırlarda 3 kapı var. Buradan geçen mallar şehirlere gidiyor. Kayıt altına alındığı için İsrail ile ticaret kapsamına giriyor, resmi olarak. Aslında mallar Filistin'e gidiyor."
Filistin'den gelen 32 firma, bu yıl 10'uncu kez kapılarını açan Dünya Helal Zirvesi, ‘Helalde Başarılı 10'uncu Yıl’ mottosuyla İstanbul'da düzenlenen Helal Expo Fuarı'nda ürünlerini sergiledi. Türkiye'nin verdiği destekten memnun olduklarını belirten Filistin Türk İş Adamları Derneği Başkan Yardımcısı Mahmud Sughayer, ‘Türkiye, İsrail’le ticaret yapıyor’ iddialarını yalanladı. Sughayer, Türkiye’den gönderilen malların Filistin’e gönderildiğini açıkladı.
TÜRKİYE BİZİM YANIMIZDA
Ticaret konusunda çıkan haberlerden bilgilerini olduğunu belirten Sughayer asılsız iddialara açıklık getirdi son noktayı koydu: "Söylentilerin ve haberlerin gerçeği yansıtmadığını biliyoruz. Türkiye bizim yanımızda. Filistin'in ilgili Bakanı ve Türkiye'nin Ticaret Bakanı Ömer Bolat görüştüler, çözüm ürettiler. Şimdi biliyorsunuz; Filistin'in giriş ve çıkışları kapalı. Sınırlarda 3 kapı var. Buradan mal geçtikten sonra şehirlere gidiyor. Kayıt altına alındığı için İsrail ile ticaret kapsamına giriyor resmi olarak. Aslında mallar Filistin'e gidiyor." Sughayer kendilerine her konuda yardımcı olan Bakan Ömer Bolat’a da teşekkür etti.
ALGILARI YIKAMAZSINIZ
'Türkiye, İsrail’e mal gönderiyor, İsrail ile ticaret yapıyor' algısıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Genel Sekreteri İhsan Övüt ise, “Algıyı kıramazsınız, insanlar bir şey demek istiyorsa zaten diyecektir. Bu tür iddialar, birilerinin etiket yapıştırmasından kaynaklanıyor. Bu bizi rahatsız ediyor. Resmi beyan neyse ona inanılır. Ben teknik olarak ürün göndermiyorum diyorsun, ama inanmıyorlar. Devlet onu mu takip edecek. Mal buradan çıktı mı artık senin değildir" diye konuştu. Filistinlilerin fuara davet edilmesinin Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın talebi üzerine gerçekleştiğini söyleyen Övüt, “Bu firmaların Türkiye’yle bağlantısını geliştirmek ve iş birliklerini ilerletmesi için fuar önemli bir fırsat” dedi.
TÜRKİYE İLE FUAR YAPMAK İSTİYORUZ
Türkiye'nin kendilerine verdiği destekten memnun olduklarını belirten Mahmud Sughayer, Türkiye ile fuar yapmak istediklerini açıkladı. Sughayer şunları kaydetti: “Filistin buraya gelsin, Türkiye oraya gitsin. Biz dernek olarak geçen gün bu konuyu konuştuk. Karşılıklı fuar yapmamız lazım. Sadece Türkiye ve Filistin. Tek seferlik yeter. İki ülke için çok faydalı olur."
STANTLAR ÜCRETSİZ VERİLDİ
Stantların ücretsiz olarak kendilerine verildiğini ve her türlü desteğin sağlandığını ifade eden Mahmud Sughayer, "32 firmamız geldi. Burada gıda, tekstil, yöresel ürünlerini sergiliyorlar. Çok memnun kaldılar. Türk halkına teşekkür ediyorum. Fuar, bu zor günlerde bize moral oldu" dedi. Filistin standında yetkili Fatih Awwad ise şunları söyledi: "Biz hurma satıyoruz. Bu kalitede hurmayı hiçbir yerde bulamazsınız. Fuar iyi geçiyor. Türkiye'ye teşekkür ederiz. Bize her türlü desteği sağladılar."
55 ÜLKEDEN 500 FİRMA KATILDI
Dünya Helal Zirvesi Koordinatörü Aylin Şengül, etkinliğe 4 gün boyunca 9 bin delegenin katıldığını söyledi. 55 ülkeden 500 yerli-yabancı firmanın Helal Expo'ya geldiğini belirten Şengül, özellikle Filistinli firmaları her anlamda desteklediklerini ifade ederek, şunları kaydetti: "Lojistik, ulaşım gibi konularda her türlü destek olduk. Filistin'in Türkiye ile ticari iş birliklerini ilerletebilmesi için çaba gösteriyoruz. Filistin'e yapılan soykırım konusunda çok hassasız. Amacımız onların bir nebze kafalarını dağıtmak, acılarını unutturmak."