Körfez sermayesini ülkeye çekecek faizsiz sigorta sistemi hazır. Sigorta için bütün hazırlıkların yapıldığını ve Başbakanlığa sevk için hazır olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Körfez sermayesini de ülkeye çekerek doğrudan sermaye girişini artıracak” dedi.
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, faizsiz sigortacılık sisteminin altyapısını oluşturduklarını belirtti. Şimşek, ortak risk paylaşımı ile dayanışma esaslarına dayanan ve dünyada 'tekafül' olarak da bilinen katılım sigortacılığının, faiz ve katılım ilkeleri hassasiyeti nedeniyle geleneksel sigorta ürünlerine mesafeli yaklaşan vatandaşlar için alternatif bir model sunduğunu söyledi. Şimşek, yönetmeliği Başbakanlığa sevk edieceğini kaydetti.
Yönetmeliğin uluslararası standartta hazırlandığını dile getiren Şimşek, yeni sistemin çok yakın zamanda hayata geçeceğini bildirdi. Şimşek, bugüne kadar katılım sigortacılığına ve sigortacılarına yönelik ayrı düzenlemelerin mevcut olmadığını belirterek, yönetmeliğin katılım ilkelerine uygun ve faizsiz sigortacılık alanında ilk düzenleme olması nedeniyle önemli olduğunu kaydetti.
Şimşek, bu yolla Körfez sermayesini de ülkeye çekerek doğrudan sermayenin artacağını söyledi. Başbakan Yardımcısı, İngiltere modelinin esas alındığını anlattı.
- PENCERE SİSTEMİNE GEÇİŞ İÇİN 5 YIL VERİLECEK
- Türkiye’de hali hazırda katılım sigortacılığı ürünleri alanında faaliyet gösteren şirketlerin olduğunu anımsatan Mehmet Şimşek, bu şirketlerden bazılarının ayrı bir şirket kurmadan katılım sigortacılığı ürününü de müşterilerine sunduğunu, bu uygulamanın da 'pencere modeli' olarak tanımlandığını söyledi. Şimşek, dünya uygulamaları ile paydaşların talepleri de dikkate alınarak, yönetmelik kapsamında, katılım sigortacılığı alanında faaliyet gösteren pencere şirketleri için 3 yıllık dönüşüm süreci öngördüklerini ifade etti. Hazinenin bu süreyi 2 yıl daha uzatabileceğine işaret eden Şimşek, süreç sonunda sigortada da pencere modeline izin verilmeyeceğini kaydetti.
Katılım sigortacılığı ürünü sunan şirketlerin, bu ürünlerinin katılım finans prensiplerine uygunluğunu takip eden danışma komitelerini kurması gerektiğini vurgulayan Şimşek, bundan hareketle yönetmelikte, söz konusu komitenin faaliyetlerine ve görevlerine ilişkin esasların belirlendiğini belirtti. Şimşek, danışma komitelerinin faiz hassasiyeti nedeniyle vatandaşın hakkını koruyacağının altını çizdi.