|

Faiz kararı sonrası dolarda son durum

Merkez Bankası'nın dün akşamki olağanüstü toplantısından faiz artırma kararı çıkmasının ardından gözler ekonomik kriz oluşturmaya çalışan çevreler tarafından spekülatif olarak yükseltilen dolara çevrildi. Merkez'in kararı ile 4,54'e kadar gerileyen dolar yeni güne 4,56 TL'den euro ise 5,34 TL'den başladı.

Yeni Şafak
08:49 - 24/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 10:03 - 24/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Dolar güne başlangıç rakamları
Dolar güne başlangıç rakamları
Merkez Bankası'nın dün akşam olağanüstü toplanarak faizde 3 puan artışa gitmesi sonrası dolarda sert düşüş görüldü.
Kararın açıklanmasının ardından 4,54'e kadar gerileyen dolar/TL bugün güne 4,56 civarında başladı.
Yeni güne yükselişle başlamasının ardından Dolar/TL,

saat 09.45 itibarıyla dünkü kapanışa göre yüzde 2,9 artışla 4,7030 seviyesinde dengelendi.

Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 3 değer kazanarak 5,5150’den, sterlin/TL de yüzde 2,9 yükselişle 6,2850'den işlem görüyor.

Analistler, PPK'nın dün güçlü bir hamle yaptığını belirterek, buna karşın kur piyasasındaki oynaklığın devam ettiğini kaydetti. PPK'nın 7 Haziran'da da bir toplantısının olduğunu anımsatan analistler, dünkü karar metninin, gelişmelere göre gereken adımların atılmaya devam edileceğine işaret ettiğini söyledi.

3 PUAN ARTTIRDI

Kurdaki aşırı oynaklık sonrasında olağanüstü toplanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faiz oranını yüzde 13,50’den 16,50’ye yükseltirken, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 8'de sabit tuttu.


PPK'nın karar metninde, yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair risklerin arttığı belirtilerek, "Para Politikası Kurulu, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir." ifadeleri kullanıldı.

#Merkez Bankası
#Dolar
#Euro
#Döviz
6 yıl önce