Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, "Önümüzdeki 3 yıl içerisinde kırmızı ette ithalatı durdurmayı hedefliyoruz." dedi.
Tarımın artık ülkelerin ulusal güvenliğini ilgilendiren bir sektör haline geldiğini anlatan Daniş, 24 milyon hektar tarım alanına sahip Türkiye'nin 14,6 milyon hektar da mera varlığı bulunduğunu belirterek, meraların kullanımı konusunda ciddi sorunların olduğunu kaydetti.
- Daniş, bununla ilgili çalışmalar yaptıklarını dile getirerek "Mera şu anda bizde bir daire başkanlığıyla yönetiliyor. Sayın Bakanımızın bu yönde bir düşüncesi var. Merayı genel müdürlük olarak yönetebiliriz diye düşünüyoruz. Bizim 3 milyona yakın çiftçimiz var. Yaklaşık 120 milyon ton bitkisel üretimimiz, 23 milyon ton hayvansal üretimimiz var. 160 milyar liranın üzerinde de tarımsal hasılamız var. Bu tarımsal hasılayla birlikte 16,3 milyar dolarlık tarımsal ihracat gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda bakıldığında Avrupa'da gayri safi hasıla bakımından birinci sıradayız. Dünyada da 7'nci, 8'inci, 9'uncu sıralarda yıllar itibarıyla yerimizi bulabiliyoruz." dedi.
Tarımsal desteklemelere de değinen Daniş, 2002'de 1,8 milyar lira olan tarımsal desteklerin 2018 bütçesinde 14,5 milyar liraya yükseldiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:
Gelecek yılın bütçesinde hayvancılık desteklerine 4 milyar liralık kaynak ayrıldığını ifade eden Daniş, yem bitkileri anlamında da 15 yılda 4,5 milyar lira destek verildiğini ayrıca 2010'dan bugüne kadar 423 bin üreticiye 10 milyarın üzerinde sıfır faizli kredi desteği kullandırıldığını vurguladı.
Daniş, bunun sonucunda 14,7 milyon sığır, 45 milyon küçükbaş hayvan varlığına, 18,5 milyon ton süt, 151,2 milyon ton kırmızı et, 2 milyon tona yakın da tavuk eti üretimine ulaşıldığını belirterek, şöyle konuştu:
"Ancak hala bu potansiyelimizi artırmamız lazım. Hayvancılık noktasında, özellikle kırmızı ette ithalatımızı bir an önce sonlandırıp, inşallah ihraç eder hale gelmemiz lazım. Hayvansal üretim değerimiz 16 yılda 20 milyar liradan 152 milyar liraya çıktı. 2002 yılında TÜİK rakamlarıyla kişi başı kırmızı et üretimimiz 6 kilogram. 2016'ya gelindiğinde bu rakamın 14-15 kilogramlara geldiğini ifade ediyoruz. Toplumumuzun gelir seviyesini artmasıyla birlikte protein ihtiyacının büyük kısmını, kırmızı etten karşılama yönüne gidiyor ve kırmızı et tüketimimiz artıyor. Buradaki belki bir dengesizliğimiz de küçükbaş hayvan tüketen ailelerin bireyleriydik. Şimdi artık yüzde 90 oranında büyükbaş etinin tercih edildiğini görüyoruz. Biz önümüzdeki 3 yıl içerisinde kırmızı ette en azından ithalatı durdurmayı hedefliyoruz."