EDISYON:

Eski araç lastiği sağlıklı dönüşecek

Yeni Şafak
04:0023/12/2018, Pazar
G: 23/12/2018, Pazar
Yeni Şafak
Türkiye’nin En Büyük Entegre Lastik Geri Dönüşüm Tesisi Hayata Geçiyor.
Türkiye’nin En Büyük Entegre Lastik Geri Dönüşüm Tesisi Hayata Geçiyor.

Türkiye’nin yerli sermayeli sanayi gücü AKO Grup, 30 milyon dolar yatırımla Türkiye’nin en büyük entegre lastik geri dönüşüm tesisini kuruyor. Atık lastiğin dörtte birini nitelikli hammaddeye dönüştürecek tesisin sıfır atık hedefine katkı sunmasının yanısıra, ülke ekonomisine de yılda 16 milyon dolar yarar sağlaması amaçlanıyor.

Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli dev sanayi kuruluşu AKO Grup, lastik atıklarının tümüyle geri dönüştürülerek sanayiye hammadde olarak kazandırılması amacıyla 30 milyon dolar yatırım gerçekleştiriyor. AKO Grup tarafından kurulacak tesis, Ankara Başkent Organize Sanayi Sitesi’nde, 80 bin metrekare açık, 21 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. 2020 yılında üretime başlaması planlanan yatırım, Türkiye’nin en büyük entegre lastik geri dönüşüm tesisini olacak.

BÜYÜK LASTİK DE İŞLENECEK

Türkiye’de bir yılda oluşan atık lastiğin dörtte birini nitelikli hammaddeye dönüştürecek olan tesisin, çevreye ve sıfır atık hedefine katkılarının yanı sıra, sanayinin farklı kollarında kullanılan hammadde üretimiyle, cari açık kontrolünde ülke ekonomisine yılda yaklaşık 16 milyon dolar katkı sağlaması hedefleniyor.

Lastik geri dönüşümüne yönelik tüm işlemleri tek çatı altında toplayacak ve alanında Türkiye’nin en büyüğü olacak tesis, aynı zamanda iş makinesi ve kamyon lastiklerinin dönüştürülebildiği ilk tesis olacak.

Türkiye’de kullanılmış lastiklerden yılda yaklaşık 350 bin ton atık oluşuyor. Bu miktarın az bir kısmı geri dönüştürülürken; atık lastikler tüm bölümleriyle geri dönüştürülemiyor ve bazı kısımları yakılarak imha ediliyor.


NİTELİKLİ HAMMADDE

AKO Grup’un 30 milyon dolar yatırımı ile hayata geçecek olan tesis, Türkiye’de bir yılda oluşan 350 bin ton lastik atığının dörtte birinin geri dönüştürülmesini sağlayacak; dahası, bu atıkları tümüyle geri dönüştürerek, ülkemiz sanayisi için nitelikli hammaddeye çevirecek.

Tesiste lastikler niteliklerine göre ayrıştırılacak, yüksek teknolojili entegre sistemlerde işlenerek, lastik endüstrisi başta olmak üzere, otomotiv yan sanayi, ayakkabı gibi farklı sanayi kolları için nitelikli hammaddeye dönüştürülecek.

CARİ AÇIĞA BÜYÜK KATKI

sanayi kuruluşları her yıl 11 bin ton civarında geri dönüştürülmüş kauçuk türevi hammadde ithal ediyor. AKO Grup yatırımıyla hayata geçecek tesiste, bu hammaddenin atık dönüşümüyle elde edilmesi, ithal ikamesiyle stratejik sektörlerin bu alandaki dışa bağımlılığını azaltacak. Tesisin sağlayacağı ithal ikamesinin, cari açık kontrolünde ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 16 milyon dolar katkı sağlanması hedefleniyor. Bu yatırım özelinde kullanılan Ar-Ge ve Patent çalışmaları, ülke sanayine ayrıca teknolojik katkılar sağlayacak.

DAHA TEMİZ BİR ÇEVRE İÇİN

AKO Grup yatırımı, kaynakların daha verimli kullanılması, atıkların toplanması ve geri kazanımının sağlanmasıyla çevre korumaya da fayda sağlayacak. Yatırım, aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Sıfır Atık’ projesinin hedeflerine de hizmet edecek ve katkı sağlayacak.


  • Lastik sektöründe ilkleri başardı
  • Lastik soğuk kaplama firmalarına hurda lastik tedarik ederek 1955 yılında Abdulkadir Özcan AŞ adıyla sektöre giriş yapan firma, 1970 yılında hurda lastik satışını bırakarak artan gereksinim doğrultusunda sıfır lastik satışına başladı.
  • 1993 yılında ise İstanbul Yolu’nda 3 bin 500 metrekare kapalı alanda tüm lastiklerin soğuk kaplamasını yapmaya başlayan şirket; 1995’te Türkiye’de ilk defa iş makinelerinin lastiklerine soğuk kaplama uygulamasına geçerek adından söz ettirdi.
  • Perakendeci ve toptancı kimliğinde olan Abdulkadir Özcan AŞ. sektörde sanayici kimliğini de katarak; bugün dünyanın 100’den fazla ülkesinde ülkemizi temsil etmektedir.
  • Türkiye’nin 9 bölgesinde bulunan dağıtım depoları, 30’a yakın home ofis noktaları ve mülkiyeti kendine ait filosuyla ülkenin en uzak noktalarına kadar ulaşabilen güçlü lojistik ağı sayesinde satış ve pazarlamasını başarılı bir şekilde sürdürmektedir.
  • Abdulkadir Özcan A.Ş kurulduğu günden bu yana sürekli gelişimi ilke edinmiş; 2000’e yakın profesyonel uzman kadrosuyla sektör deneyimleri, bilgi birikimini yeni teknolojiler ve yatırımlarla birleştirerek hızla büyümeye devam etmektedir.

#AKO Grup
#Lastik
#Dönüşüm

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.