Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) enflasyon ile mücadele konusunda kredi kartları ve banka kredilerine yönelik önemli bir adım attı. Makroekonomik dengelenme sürecinin desteklenmesi kapsamında kredi kartı taksit sayısı ve ihtiyaç kredileri vade sınırlarına ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılmasını içeren taslak hazırlandı.
Yeni düzenleme ile bankaların fazla taksit miktarını kullanarak vatandaşı fazla tüketime teşvik etmesi önlenecek. Bu kapsamda, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 12 ayı geçemeyecek. Kuyum harcamalarında taksit uygulaması kaldırıldı. Taşıt kredilerinde üst sınır ise 100 bin liradan 120 bin liraya çıkarıldı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben kredi kartı taksit sayısı ve ihtiyaç kredileri vade sınırlarına ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılmasını içeren taslakların hazırlanmasına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Akben, “Taslaklarla enflasyonun düşürülmesi ile cari açık, ithalat ve hane halkı borçluluğunun azaltılmasına destek verilmesi amaçlanıyor” dedi. Buna göre, Kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 12 ayı geçemeyecek. Bu süre elektronik eşya alımlarında 3 ay, bilgisayar alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde, havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık ve konaklama ile ilgili harcamalarda 6 ay, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda ve sağlık ürünü alımlarında, vergi ödemelerinde 9 ay olarak uygulanacak.
Aynı yönetmelikte, kurumsal kredi kartlarıyla mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresinin 9 ayı geçemeyeceği zorunluluğu getirildi.
Söz konusu değişiklik taslakları dün itibarıyla ilgili tarafların görüş ve değerlendirmelerine açıldı.
“Değişiklik kapsamında kredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın nihai fatura değeri 100 bin liradan 120 bin liraya çıkarıldı. Böylece ilgili madde, yönetmeliklerin taslaklarında şu şekilde yer aldı: “Tüketicilere, binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde ve taşıt teminatlı kredilerde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın nihai fatura değeri 120 bin lira ve altında olanlar için yüzde 70’i aşamayacak.
Yeniden finansman amacıyla kullandırılan krediler hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi 36 ayı, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi 48 ayı, cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 12 ayı aşamayacak. Ayrıca, 1 Ocak 2019’dan itibaren her yıl enflasyon sepetinde yer alan dizel ve benzinli otomobil fiyatları ortalamasının yıllık artış oranının gerektirdiği tutarlar üzerinden uygulanacak.
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, dün görüşe açılan yönetmelik taslaklarına ilişkin, taslaklarla enflasyonun düşürülmesi ile cari açık, ithalat ve hane halkı borçluluğunun azaltılmasına destek verilmesinin amaçlandığını söyledi.
Özellikle Merkez Bankası ve hükümetin enflasyon ile mücadelesine destek olması beklenen ilgili düzenleme hakkında konuşan Mehmet Ali Akben, BDDK’nın ilgili düzenlemesinin harcamalara yönelik olduğunu kaydetti. Ekonomi çevreleri ise özellikle son dönemde aşırı ve karmaşık taksit sayıları ile vatandaşların gereksiz harcamalara neden olduğu görüşünü paylaşıyor. Düzenlemeye görüş ve talepler doğrultusunda son şekli verilecek.
Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek kuyum, telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve, yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki gibi ürünlerin alımlarında taksit uygulanmayacak.