|

En ucuz doğalgaz TANAP'tan gelecek

TANAP'la birlikte Türkiye'ye ucuz gaz da gelecek. SOCAR Türkiye Başkanı Vagif Aliyev, "BOTAŞ'ın gaz fiyatları tabii ki ticari bir sır ama TANAP ile alacağı gazın ithal ettiği diğer kaynaklar arasında en ucuz gaz olduğunu söyleyebilirim" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:38 - 31/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
​En ucuz doğalgaz TANAP'tan gelecek
​En ucuz doğalgaz TANAP'tan gelecek

SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, Bakü'deki 25. Hazar Petrol ve Gaz Konferansı'nda yaptığı açıklamada, Güney Gaz Koridoru'nun birbirini tamamlayan farklı projelerden oluştuğunu söyledi. Güney Gaz Koridoru'nun dün törenle açılan ilk etabının Şahdeniz-2 sahasındaki off-shore (deniz) üretimi olduğunu belirten Aliyev, burada bulunan Sangaçal Terminali'nden Bakü-Türkiye sınırına kadar gelen boru hattıyla getirilen doğalgazın Gürcistan-Türkiye sınırında Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'na (TANAP) bağlandığını anlattı. Güney Gaz Koridoru projesine ilişkin yatırım kararının 2013'ün sonunda alındığını ve 2014 Eylül'de temel atıldığını aktaran Aliyev, 3 yıl 8 aylık bir sürede Azerbaycan-Gürcistan arasındaki 820 kilometrelik boru hattı ile 1,850 kilometrelik TANAP'ın Eskişehir'e kadar olan 1,300 kilometrelik kısmının tamamlandığını kaydetti.


TANAP'TAN İRAN VEYA IRAK GAZI DA TAŞINABİLİR

Aliyev, 12 Haziran'da Eskişehir'de resmi açılışı yapılacak olan TANAP üzerinden ilk ticari gazın 30 Haziran'da BOTAŞ sistemine verileceğini ve ilk yıl için 2 milyar metreküp olan gaz hacminin 2020 itibarıyla 6 milyar metreküpe yükseleceğini vurguladı. Türkiye'nin Şahdeniz-1 ve Şahdeniz-2 sahaları olmak üzere Azerbaycan'dan toplam ihraç ettiği gazın 2020 itibariyla 12 milyar metreküpün üzerine çıkacağını aktaran Aliyev, şunları kaydetti: "Şu anda hayata geçirilen TANAP'ın toplam kapasitesi 16 milyar metreküp. Bunun 10 milyar metreküpü 2020'den itibaren Avrupa'ya ihraç edilecek. Boru hattının kapasitesi gelecekte ilave kompresör yatırımlarıyla 31 milyar metreküpe kadar çıkarılmaya uygun.”

#TANAP
#Doğalgaz
6 yıl önce