Milyonlarca kamu görevlisi ve emeklisinin merakla beklediği 4. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde imzalar atıldı. Hükümetin sunduğu “2018 için 4+3,5, 2019 için 4+5”lik telif üzerinde anlaşma sağlandı. Buna göre; kamu çalışanları ve emeklilerinin maaşlarına önümüzdeki yıl toplam yüzde 7,2, 2019’da ise toplam yüzde 9,2 oranında zamlanacak.
Kamu çalışanları ve memur emeklilerinin 2018 ve 2019 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını içeren 4. Dönem Toplu Sözleşmesi, hükümet ile sendikalar arasında imzalandı. Hakem Kurulu’nu gidilmemesi için yürütülen müzakereler sıkı pazarlıklara sahne oldu. Önceki gece saat ikiye kadar devam eden müzakereler sonucunda hükümetin sunduğu “2018 için 4+3,5, 2019 için 4+5”lik zam telif üzerinde anlaşma sağlandı. Buna göre; kamu çalışanları ve emeklilerinin maaşlarına önümüzdeki yıl toplam yüzde 7,2, 2019’da ise toplam yüzde 9,2 zamlanacak. Altı aylık enflasyon hesaplamasında fark oluşursa bu da ayrıca maaşlara yansıtılacak.
Üzerine anlaşmaya varılan iki yıllık topla sözleşme metni dün Ankara’da düzenlenen törenle imzalandı. Bakanlık binasındaki imza töreninde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, ağustos başında başlayan görüşmeler boyunca yoğun ve stresli bir süreç geçirdiklerini ancak toplu sözleşme sürecini mutabakatla sonuçlandırdıkları için mutlu olduğunu belirtti.
Vardıkları mutabakat ile aile yardımı dahil en düşük devlet memuru maaşının 2018 yılının ikinci yarısında 2 bin 929 liraya, 2019 yılının ikinci yarısında 3 bin 198 liraya yükseleceğini ifade eden Sarıeroğlu, “Yine kamu çalışanlarımızın ve memur emeklilerimizin maaşlarında 2018 yılında kümülatif olarak 7,6 oranında, 2019 yılında ise 9,2 oranında artış gerçekleşmiştir. 2018-2019 yıllarında ise kümülatif olarak yüzde 17,54 oranında zam yapmış durumundayız. En düşük memur emeklisi maaşı 2018’in ilk altı ayında bin 945 liraya yükseldi. 2019 yılının ilk altı ayında ise en düşük memur emeklisi maaşı 2 bin 93 liraya yükseldi” dedi.
“Kamu görevlilerimizin ihtiyaçları, beklentileri, talepleri birinci önceliğimizdi” diyen Sarıeroğlu, imzaladıkları toplu sözleşme metninin kamu çalışanları ve memur emeklileri için birçok iyileştirmeyi barındırdığını anlattı. Sarıeroğlu, “Sözleşme metnimizde 258 madde üzerinde uzlaştık. Bu, bugüne kadarki süreçlerde ulaşılan en yüksek noktadır. Yine 70 yeni maddemiz kamu çalışanlarımız ve memur emeklilerimiz için ilk kazanım olarak ortaya koyulmuştur. 50 maddemizde çok ciddi oranlarda iyileştirme gerçekleştirdik. Bu bağlamda da büyük bir memnuniyet duyduğumuzu buradan ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
- Pazarlık 02’de bitti
- Memurların hükümetle 4’üncü dönemi içeren ücret müzakereleri önceki gece saat 02.00’da tamamlandı. Gece yarısı saat 01.00 sıralarında Memur-Sen heyetinin 4+4 olarak bakanlığa son teklifi sonunda kabul gördü ve anlaşma sağlandı.
- Memur-Sen ücret artışlarına ilişkin yüksek oranlı taleplerinin kabul görmemesi üzerine bir önceki gece Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İstanbul’da yapılan görüşmeden memnun ayrılmıştı. Ancak ertesi gün öğlenden sonra Bakan Jülide Sarıeroğlu ile görüşmede 2018 için 3,5+3,5, 2019 için 4+5’u duyunca pek mutlu olmamışlardı.
Daha sonraki görüşmelerde 3,5+3,5 teklifinin memurlar için 2016-2017 yıllarını kapsayan 3’ncü dönemde verilen 6+5 ve 3+4’ün toplamı olan yüzde 17’inin de altında kaldığı tartışma konusuydu. Bu nedenle memur-sen beklentilerinin bu oranın üzerinde olması konusunda ısrar ediyordu. Bu oranın verilmesinin bütçe üzerindeki hesaplamaları yapılırken, bir ara bakanlıktaki toplantıların terk edilip, Memur-Sen’in Başkanlarının olağanüstü toplantı için genel merkeze gittiği anlar da oldu. Ücret artışlarına ilişin görüşmelerde anlaşma olmaması halinde hakem heyetine gidilmesi şartı nedeniyle toplantılar gece yarısı saat 02.00’ye kadar sürdü. Bu sürede ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, müsteşar ve yardımcıları ile Maliye Bakanlığı üst düzey bürokratları ise bakanlıktan ayrılmadı.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise 5 milyonu aşkın insanın umudunu, 20 milyonu aşkın insanın beklentisini masada karşılama noktasında bütün sınırlar zorladıklarını söyledi. Nihayetinde olabilecek en iyi rakamlar üzerinde mutabık kaldıklarını belirten Yalçın, iki yıllık kümülatif zam oranının %17,54 olduğunu belirtti. Hükümetin 14 Ağustos’ta yaptığı ilk teklifin 2018 ve 2019 yıllarının birinci ve ikinci altı aylık dönemleri için yüzde 3’er zam ve enflasyon farkı şeklinde olduğunu hatırlatan Yalçın, yaptıkları müzakerelerle bu oranları toplamda yüzde 40 yukarı çıkardıklarını ifade etti.
- Bakanın sendikacılık birikimine övgü
- 21 gündür devam eden toplu sözleşme sürecinin dün gece itibarıyla mutabakatla sonuçlandığını belirten Yalçın, “Toplamda 5 milyon 100 bin insanın iki yıllık dönemde alacağı maaşa ve diğer haklarına karar vermek akli, ahlaki ve vicdani açıdan büyük sorumluluktur. Vardığımız uzlaşma, bu sorumluluğun idrakinde olanların ortak başarısıdır. Toplu sözleşmeden kısa süre önce bakanlık görevine atanan sayın bakanın sendikacılık birikimi sürecin uzlaşmayla sonuçlanmasına büyük katkı sağlamıştır” dedi.