Bütün dünyanın merakla beklediği halkoylamasında ‘evet’ çıkması iş dünyasında da sevinçle karşılandı. 'En büyük reform' olarak nitelendirilen yeni sistemle Türkiye'nin rahat bir nefes aldığına vurgu yapan iş dünyası temsilcileri, ülkenin büyük bir belirsizlikten kurtulduğunu, artık sıranın ekonomik atılımlara geldiğini kaydetti.
Bütün Türkiye gibi iş dünyasının da merakla beklediği halkoylamasının sonucunu değerlendiren iş dünyası, hem yeni sistemin güçlü taraflarına dikkat çekti hem Türkiye’nin artık önüne bakarak ekonomi gündemine odaklanması gerektiğine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin millet tarafından ‘evet’ ile onaylanmasının netleşmesinin ardından iş dünyası sivil toplum kuruluşlarından değerlendirmeler geldi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, ekonomide yeni çıpanın halkın ‘evet’i olduğunu söyledi. Çağlar, “Bu ‘evet’e üretimde, istihdamda, ihracatta yeni rekorlar yakışır. Bekleyen reformlar için marşa basma fırsatı kapıda. Bugün hem yerli hem uluslararası yatırımcı rahat bir nefes aldı. Yatırımcı artık politik tartışma ve yeni belirsizlik kaynağı istemiyor. Yatırımcı Türkiye’nin uzun süredir beklenen reformlara odaklanmasını istiyor. Halkın iradesine dayalı ekonominin ilk harcı, ‘evet’le başlayacak reformlar olsun” dedi.
Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Türkiye’nin ‘evet’ sonucunu tüm dünyaya rağmen çıkardığının altını çizdi. Referandum sürecinde özellikle Batı merkezli olarak Türkiye’ye yönelik seçim müdahalesinin çokça yaşandığına dikkati çeken Öztürk, “Çünkü ülkemiz tüm dünyayı etkileyebilecek bir güce ulaşmıştır. Biliyorsunuz en son Almanya resmi bir binaya ‘hayır’ bayrağı asma cüretini bile gösterdi. Türkiye tüm dünyaya rağmen bunu başardı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sayesinde Türkiye’nin önündeki engeller kalkacak. Sonucun bugünden itibaren ekonomiye, siyasete ve sosyal yapıya olumlu katkıları olacak” diye konuştu.
İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz da Türk milletinin yanılmaz sağduyusu ve şaşmaz öngörüsüyle, ülke olarak bir kritik dönemecin daha başarıyla geride bırakıldığını belirtti. Yönetimde çok başlılığın sona erdiğini dile getiren Kopuz, “Halkın tercihiyle iktidara gelenlerin muktedir olduğu ve yine halkın oylarıyla gittiği bir sistemi hukuken de yürürlüğe sokmuş bulunuyoruz. Bu sistem, ülkemizin üretim gücünü de ateşleyecek ve teşvik edecektir” dedi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan da ortaya çıkan sonucun milletin birlik ve beraberliği esas alınarak tüm sorumlular tarafından doğru bir şekilde analiz edilip değerlendirileceğine inandıklarını kaydetti. Bahçıvan, “Önümüzdeki dönemin ekonominin ana gündem maddesi olduğu, seçim atmosferinin yaşanmayacağı, ülkemizi yarınlara taşıyacak yapısal reformların gerçekleştirileceği bir dönem olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Referandum sürecinin tamamlanmasıyla önemli bir belirsizliğin geride bırakıldığını belirtti. Hisarcıklıoğlu, "Hayata geçirilecek yeni sistemle güçlenen ve hızlanacak olan yönetim şekliyle daha hızlı kararlar almak ve icraata geçirmek mümkün olacaktır" dedi. Devletteki çarkların hızlanmasını ve bunun özel sektöre olumlu yansımasını beklediklerine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Özel sektörümüz bundan sonra önünü daha rahat görebilecek, daha rahat risk alarak yatırım yapabilecektir."
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, halkın bu oylamada da kendi iradesini en iyi şekilde yansıtacak nitelikte büyük bir katılımla sandığa giderek tercihini yaptığını belirtti. Vardan, şunları kaydetti: “Bu tercihte, geçmişte ülke yönetiminde yaşanan çift başlılık dahil, hükümet kuramama, ülkeyi koalisyonlara mahkum etme, hızlı karar alamama, bürokratik işleyişteki aksamalar gibi tüm yönetimsel sorunlar etkin olmuştur. Şimdi bundan sonraki düşüncemiz ülkemizin bütün bu sorunlardan arınmış olarak öncelikle 2023, akabinde 2053 ve 2071 hedeflerine yönelik altyapıyı oluşturarak ileriye emin adımlarla yürüyeceği ve ülkemizin dünya arenasında hak ettiği yeri almak üzere çalışacağı yönündedir."
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nden (MÜSİAD) yapılan açıklamada, daha güçlü bir Türkiye için milletin üzerine düşeni yaptığı ve sandıkta kararını açıkladığı belirtildi. Bugünden sonra, işlere daha fazla odaklanılacağına vurgu yapılan açıklamada, “Üretmeye ve güçlenmeye koşar adımlarla devam etmek en önemli önceliğimiz. Milletimizin kararı ülkemize hayırlı olsun” değerlendirmesinde bulunuldu.
ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca ise seçim sonucuyla milletin yine diyalog, iletişim ve empatiyi önemsediğini gösterdiğini belirtti. Değişimin her zaman zor olduğu nu vurgulayan Koca, şunları kaydetti: "Ülkemize milletimize hayırlı olsun. Hiç şüphesiz siyasal anlamı konusunda düşünülmeye, yeni politikalar üretmeye gerek olduğunu göstermektedir. Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin detaylarını ve avantajlarını 2019 seçimine kadar millete çok iyi kavratmaya devam etmek gerekecektir. Ama yeni sistemin milletimize fayda vereceği tartışmasız bir gerçektir.”
TÜSİAD ise dün sandıkların açılmasının ardından yapılan açıklamada referandum sonucu hangi yönde olursa olsun, Türkiye için toplumsal dayanışma ve vakit kaybetmeden geleceğe bakma çağrısı yapıldı. Türkiye’nin yapısal sorunlarının, dün olduğu gibi bugün de varlığını sürdürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Ekonomik büyümeye geri dönüşün, talep yönlü politikalar yerine verimlilik artışını destekleyen reformlar yoluyla mümkün olacak. Ulusal ve uluslararası ekonomik ortama güven ve güç kaynağı teşkil edecek yapısal reformların hayata geçirilmesi kritik önem taşıyor” denildi.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, sandıktan ‘evet’ kararının çıkmasının ülkemizde özellikle seçimle 15 Temmuz süreciyle sıkışan ekonominin önünün açılmasında önemli bir psikolojik moral oluşturacağını düşündüklerini söyledi. Tellioğlu, “Seçim bitti. Evet ve hayır risk teşkil ediyordu. Evet kararıyla aynı zamanda hükümet güven tazeledi” diye konuştu. Seçim sonlandığı için ülke yönetimiyle ilgili olarak bir kısım kolaylık ve avantajların oluşacağına dikkati çeken Tellioğlu, “Bürokrasi süreci hızlanacak. Dolayısıyla her açıdan olumlu olacağını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Medipol Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hatice Karahan, Referandumdan çıkan ‘evet’ kararıyla birlikte bugünden sonra ekonomi için önemli bir belirsizlik sürecinin geride kaldığını söyledi. Karahan, “Önümüzde bir erken seçim olmadığı farzıyla yola çıkarsak, yeni dönemin, ekonomik saiklerin ön sıralara geçirilmesi için kritik bir fırsat taşıdığını görmemiz gerekiyor” dedi. Karahan, yeni dönemde bir yandan ekonominin dayanıklılığının güçlendirilmesinin amaçlanması gerektiğine vurgu yaptı.
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye’nin yeni birgüne uyandığını söyledi. Seçime katılım oranının yüksek olmasının önemine değinen Özdemir, “Tük halkı kararını verdi. Yeni anayasaya onay verilmiştir. Türkiye’nin önü açık. Bugünden itibaren artık ekonomiye odaklanmalıyız. Ülkemizin ekonominden ümitliyiz. Hepimiz yeni bir güne başlıyoruz. Enerjimizi artık ekonomiye verme zamanı geldi” diye konuştu.